02October2022

Home Green Corner «Πρωταθλητή σ’ όλα τα Σπορ...» - Από τα λόγια στην πράξη!
Wednesday, 13 May 2015 04:22

«Πρωταθλητή σ’ όλα τα Σπορ...» - Από τα λόγια στην πράξη!

Δύο πανελλήνιους ομαδικούς τίτλους κατακτά ο Παναθηναϊκός στις καταδύσεις. Την ίδια ώρα, δρομέας του Ομίλου τερματίζει πρώτος στον λαϊκό αγώνα «εις μνήμην Γ. Σκιαδά». Τοξότρια του Τριφυλλιού φοράει το χρυσό μετάλλιο στο στήθος στους αγώνες στα Λεχαινά. Προπονήτρια των «πρασίνων» κερδίζει χρυσές ζώνες παγκόσμιου πρωταθλήματος επαγγελματικής πυγμαχίας. Όχι, δεν είναι απολογισμός τριμήνου, αλλά όσα συνέβησαν μέσε σε ένα και μόνο Σαββατοκύριακο, στον μαγικό κόσμο του Συλλόγου του ΜΕΓΑΛΟΥ.

Πράγματα και θαύματα συντελούνται στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο και όποιος τα χάνει... απλώς χάνει!

Και η αξία όσων συμβαίνουν είναι δεκαπλάσια, όταν αναλογιζόμαστε πού βρισκόταν ο Όμιλος πριν λίγα χρόνια και κάτω από ποιες συνθήκες τον ανέλαβε η σημερινή διοίκηση.

Το κατάντημα –βαριά λέξη, αλλά και «λίγη» για να περιγράψει την πραγματική κατάπτωση– του Ομίλου, όταν ανέλαβαν την τύχη του τα παιδιά της κερκίδας, είναι πάνω-κάτω γνωστό στους περισσότερους. Τμήματα παντελώς παρατημένα. Χωρίς καν τα απαραίτητα, όπως καθαριότητα στις τουαλέτες, φαρμακεία, ομοιόμορφες εμφανίσεις κ.λπ. Ακαδημίες εξαφανισμένες. Χρέη... στα ουράνια.

Τι συνέβη στα δύο χρόνια που πέρασαν; Ας τα πιάσουμε ένα-ένα...

- Ιδρύθηκαν ΝΕΑ τμήματα. Μπέιζμπολ, Χόκεϋ επί Χόρτου, Ράγκμπι, Kickboxing. Και υπάρχουν και άλλα που είναι στα σκαριά.

- Αναγεννήθηκαν τμήματα που βρίσκονταν σε καθεστώς υπολειτουργίας, καθώς και άλλα που υπήρχαν χωρίς να πρωταγωνιστούν. Ανασυγκροτήθηκε η πάλη, η άρση βαρών, η ποδηλασία, η σκοποβολή, η τοξοβολία και πρόσφατα και ο στίβος! Το πινγκ πονγκ ανέβηκε κατηγορία. Για τον υγρό στίβο τα λόγια είναι περιττά. Το τμήμα πόλο έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου, ενώ οι Καταδύσεις σαρώνουν τα μετάλλια όπου κι αν αγωνίζονται.

- Αναμορφώθηκαν όλες οι αίθουσες της Λεωφόρου. Το προπονητήριο της πυγμαχίας είναι πλέον από τα πιο σύγχρονα στην Αθήνα. Δημιουργήθηκε σκοπευτήριο κάτω από τη Θύρα 14.

- Στελεχώθηκαν τα τμήματα με ανθρώπους που ΝΙΩΘΟΥΝ τι θα πει ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

- Προσλήφθηκαν προπονητές εγνωσμένης αξίας.

- Συστάθηκαν ακαδημίες για κάθε σπορ με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει με τρίφυλλα παιδάκια η Λεωφόρος σε καθημερινή βάση.

- Ο Όμιλος ανέκτησε τον χαρακτήρα του «πρωτοπόρου» με πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπως θεατρική παράσταση στην αίθουσα πυγμαχίας) και με καινοτόμες αθλητικές διοργανώσεις (π.χ. πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικείας πυγμαχίας στην Ελλάδα, στον Τάφο του Ινδού).

- Έγινε συμμάζεμα των υπέρογκων χρεών, με μεθοδικότητα και εκμετάλλευση γνωριμιών.

Ωραία όλα αυτά και συγκινητικά, όμως θα υπογραμμίσει (πολύ σωστά) κάποιος: «Παναθηναϊκός θα πει “ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Σ’ ΌΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ”. Τίτλους πήραμε;»

Την πρώτη –μεταβατική στην ουσία χρονιά– ο Όμιλος κατέκτησε:

- Το πρωτάθλημα Ελλάδος στο Μπέιζμπολ, δηλαδή στο τμήμα που μόλις είχε ιδρυθεί.

- Το πρωτάθλημα Ε.Σ.Κ.Α. Εφήβων στο Μπάσκετ και το πρωτάθλημα Ε.Σ.Κ.Α. Νεανίδων στο Μπάσκετ.

- Το πρωτάθλημα Ελλάδος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών στην Πάλη.

- Στις Καταδύσεις… χαμός. Επίσημοι τίτλοι που κατακτήθηκαν: Κύπελλο Άνοιξης (Β-Γ-Δ κατηγορία), Κύπελλο Χριστουγέννων (Γ-Δ κατηγορία), πρωτάθλημα Ελλάδας (Α-Β Γενική Βαθμολογία), πρωτάθλημα Ελλάδας (Α-Β αγόρια) και πρωτάθλημα Ελλάδας (Γ-Δ κορίτσια).

Φέτος, παρά το ταπεινό μπάτζετ, μιας και πρωταρχικός στόχος παραμένει το οικονομικό συμμάζεμα– ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε (μέχρι στιγμής, μιας και ακολουθούν κι άλλες διοργανώσεις):

- Πρωτάθλημα Ελλάδος στην Σκοποβολή στο αγώνισμα «Ελεύθερο Πιστόλι» 50 μ. Προσοχή: πρέπει να ταξιδέψουμε κάποιες δεκαετίες πίσω για να βρούμε τον προηγούμενο τίτλο σκοποβολής σταθερού στόχου για τον Παναθηναϊκό.

- Πρωτάθλημα Ελλάδος στην Πάλη. Το δεύτερο συνεχόμενο. Προσοχή: πριν από τους δύο αυτούς τίτλους (2014 - 2015), ο Σύλλογος... είχε παλέψει πολλές φορές για να κατακτήσει πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, όμως δεν τα είχε καταφέρει. Είναι οι πρώτοι στην ιστορία μας!

- Πρωτάθλημα Ελλάδος στο Μπάσκετ Εφήβων.

- Πρωτάθλημα Ε.Σ.Κ.Α. στο Μπάσκετ Εφήβων και πρωτάθλημα Ε.Σ.Κ.Α. στο Μπάσκετ Κορασίδων.

- Κύπελλο Χριστουγέννων στις Καταδύσεις, όπως επίσης Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α-Β κατηγορίας και κατάκτηση Γενικής Βαθμολογίας.

Δεκαεπτά τίτλοι συνολικά, είναι οι τρανταχτές επιτυχίες, δηλαδή οι εξουθενωτικές προσπάθειες που μετουσιώθηκαν σε κούπες και μετάλλια. Δεν είναι μόνο αυτές. Αφενός υπάρχουν οι ατομικές διακρίσεις (από την ποδηλασία και το πινγκ πονγκ, μέχρι το kickboxing, την πάλη και την τοξοβολία) και αφετέρου, ο Όμιλος διεκδίκησε στα ίσα τίτλους και στα υπόλοιπα σπορ. Αγωνίστηκε σε τελικούς στο βόλλεϋ γυναικών, στο πόλο, στο ράγκμπι, στο μπάσκετ γυναικών, ενώ δεν πέρασε στο παρά πέντε στους τελικούς του βόλλεϋ ανδρών. Προσπερνάμε το γεγονός πως υπήρξαν τίτλοι που χάθηκαν για μη αγωνιστικούς λόγους, δηλαδή καθαρά και μόνο εξαιτίας της διαιτησίας…

Ξέρετε ποιο είναι το πλέον ευοίωνο στοιχείο; Πως οι κούπες, τα μετάλλια, οι θρίαμβοι δεν έρχονται απλώς στις (αδίκως, πιο προβεβλημένες) κατηγορίες ανδρών-γυναικών, αλλά και στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες. Αυτό και μόνο φανερώνει πως η δουλειά που γίνεται είναι πολύπλευρη και πως στόχος δεν είναι οι «εκλάμψεις της στιγμής» (τις οποίες άλλοι μπορούν να τις αγοράζουν με παχυλά συμβόλαια), αλλά το να χτιστούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στον Παναθηναϊκό «στέρεες βάσεις» πάνω στις οποίες θα στηρίξει το μέλλον του. Έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται κάθε λέξη από τους στίχους του ύμνου μας…

Σύλλογος Μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος...

Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ σύλλογος δεν θα κατόρθωνε ποτέ, όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί υπό τόσο αντίξοες συνθήκες.

Δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός!

Γιατί για να κατορθώσει ο Παναθηναϊκός να παραμείνει τρανός χρειάστηκε να επιστρατευτεί η Θύρα 13. Δηλαδή το συνώνυμο της δυναμικής και της μαχητικότητας.

Και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν Τριφύλλι ΖΗΤΩ λένε ο Παναθηναϊκός!

Η ουσία δεν κρύβεται στα γκολ και στις νίκες, ούτε στις χαρές και τα πανηγύρια, ούτε στα μετάλλια και τα κύπελλα. Ο κόσμος κάνει τη διαφορά. Τα χιλιάδες παιδάκια της Αθήνας που εγγράφονται στα «πράσινα» σπορ και οι γονείς τους. Οι φίλαθλοι που δεν τα παρατούν στα δύσκολα. Οι ρομαντικοί που θεωρούν ΧΡΕΟΣ τους να μεταλαμπαδεύουν την Παναθηναϊκή Ιδέα στη νέα γενιά.

Παναθηναϊκέ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ Παναθηναϊκέ Μεγάλε και Τρανέ!

Όχι απλώς Μεγάλος. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ. Δεν το λέμε εμείς. Η ιστορία το έγραψε και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Όσο και αν το επιθυμούν ορισμένοι. Το μόνο που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να τιμούμε αυτή την ιστορία και να μοχθούμε, ώστε το παρόν και το μέλλον να είναι αντάξιό της.

Παναθηναϊκέ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ Πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ παντοτινέ!

Πρώτος σε κατακτήσεις τίτλων παραμένει ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ίδιος και παρά την κρίση αξιών και ηθικής που βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός.

Σ’ έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσσοι, που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά!

Χαίρεται η Ελλάδα που ‘χει τέτοια ομάδα, που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά.

protathlitis s ola ta sport

 

Ανδρέας Οικονόμου

 

 

Last modified on Wednesday, 13 May 2015 15:51
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT