19August2022

Home Green Corner Το ήθος του Σπανούλη… μας κούφανε!
Saturday, 02 May 2015 19:33

Το ήθος του Σπανούλη… μας κούφανε!

Ο Βασίλης Σπανούλης συνυπήρξε με τον Δημήτρη Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό για πολλά χρόνια. Εκείνες τις περιόδους ΠΟΤΕ δεν έτυχε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε διλήμματα περί «κορυφαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή». Γιατί άπαντες γνώριζαν την απάντηση.

Όταν μετακόμισε στο λιμάνι ο Λαρισαίος, ως διά μαγείας άρχισαν να ξεπετάγονται διάφορες «φωνές» που τολμούσαν να κάνουν τη σύγκριση. «Διαμαντίδης ή Σπανούλης», «οι δύο καλύτεροι παίκτες», «πού υστερεί ο ένας, πού υπερτερεί ο άλλος» και παρόμοιες γραφικότητες. Μέχρι και δηλώσεις αστέρων του ΝΒΑ για τον αθλητή του Ολυμπικού «εκβιάστηκαν»...

Ήθελαν με το ζόρι να βαφτίσουν τον Σπανούλη «ισάξιο» του 3D. Γεγονός που, τουλάχιστον σε όποιον παρακολουθεί χρόνια τη σπυριάρα μπάλα, ακούγεται κωμικό.

Δεν θα αναλύσουμε πολλά πράγματα αγωνιστικά. Η στατιστική, οι ατομικές διακρίσεις και οι αναλύσεις χρησιμεύουν ως μέσα σύγκρισης δύο τυχαίων παικτών. Για παράδειγμα του Σπανούλη με τον Καλάθη, του Παππά με τον Μάντζαρη κ.ο.κ. Ο Διαμαντίδης όμως μπορεί να συγκριθεί ΜΟΝΟ με έναν. Με τον Νίκο Γκάλη. Και εδώ οι απόψεις διίστανται ως προς το ποιος είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Με κανέναν άλλον.

(Τα παραπάνω χωρίς διάθεση να μειώσουμε τους προαναφερθέντες παίκτες, οι οποίοι είναι όλοι τους αξιόλογοι καλαθοσφαιριστές)

Αυτά για τα αγωνιστικά. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που τοποθετούν έναν παίκτη στο Πάνθεον του αθλητισμού. Τα σημαντικότερα: το αθλητικό πνεύμα. Το ήθος. Ο σεβασμός προς τους αντιπάλους. Η ευγενής άμιλλα. Δεν αρκεί η προσφορά στην ομάδα. Απαιτείται να τηρούνται οι κώδικες ηθικής που ο αθλητισμός –και ειδικά το ελληνικό μπάσκετ– προάγει. Ώστε να μεταλαμπαδεύεται αυτή η παιδεία και στους φιλάθλους (έτσι θα εξαλειφθεί η βία και όχι με τα… τουρνικέ), αλλά και στις ερχόμενες γενιές αθλητών.

Ο Βασίλης Σπανούλης σε ποιους από αυτούς τους παράγοντες υπερτερεί αλήθεια; Ένας αθλητής που βγάζει τη γλώσσα του και κάνει χειρονομίες σε οπαδούς πώς γίνεται να αποτελεί πρότυπο για μικρά παιδιά; Ένας αθλητής που το μόνο πράγμα που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι να αποδείξει (λογικά στον εαυτό του...) πως αυτός είναι ο καλύτερος, τι σόι παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει για τους πιτσιρικάδες αθλητές;

Και καταλήγουμε σε ότι γράφτηκε λίγες σειρές παραπάνω… Η σύγκριση Σπανούλη- Διαμαντίδη είναι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Υ.Γ. Τα επεισόδια είναι κατακριτέα πάντα, σε όποια γήπεδα και εάν συμβαίνουν. ΟΜΩΣ επειδή το τσουβάλιασμα δίνει και παίρνει, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: το παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού διακόπηκε για έναν και μόνο λόγο. Επειδή ο Βασίλης Σπανούλης προκάλεσε χυδαία. Αντιθέτως, οι αιτίες που έχουν διακοπεί παιχνίδια στο ΣΕΦ (έχει χαθεί το μέτρημα…) τα τελευταία χρόνια είναι τελείως διαφορετικής φύσεως. Τότε κανείς δεν προκάλεσε. Ούτε αθλητής, ούτε προπονητής, ούτε παράγοντας των «πρασίνων». Απλώς ορισμένοι δεν άντεχαν τις προδιαγραφόμενες ήττες τους.

Υ.Γ.2 Τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με την αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού. Δηλαδή, ούτε η ομάδα έχασε επειδή προκαλούσε ο Σπανούλης, όμως ούτε πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του μπασκετμπολίστα του ΟΣΦΠ επειδή δεν ήταν καλοί οι «πράσινοι».

 
ΠανΑθηναίος

Last modified on Monday, 11 May 2015 07:36
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT