02October2022

Home Γνωρίζατε ότι... Γνωρίζατε ότι... #19: Τέσσερις «παναθηναϊκές» φράσεις/παροιμίες!
24 June 2015

Γνωρίζατε ότι... #19: Τέσσερις «παναθηναϊκές» φράσεις/παροιμίες!

«Ανθ’ ημών Γουλιμής», «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», «Ζήσε Μάη μου να φας Τριφύλλι», «Δεν θέλω “ου”»... Πρόκειται για ιστορικές φράσεις που, ενώ ειπώθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, απέκτησαν διαχρονικότητα και λέγονται μέχρι σήμερα εν είδει παροιμίας. Οι περισσότεροι τις έχουν εντάξει στο λεξιλόγιο της καθημερινότητάς τους. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την προέλευσή τους και ακόμα λιγότεροι πως οι προαναφερθείσες έχουν... παναθηναϊκό υπόβαθρο.

Ανθ’ ημών Γουλιμής

Μία από τις πιο παλιές και μεγάλες οικογένειες με καταγωγή το Αγγελόκαστρο της Κέρκυρας ήταν η οικογένεια Γουλιμή. Η πολιτική προσφορά τους στον τόπο ήταν αξιόλογη. Στις βουλευτικές εκλογές του 1895, ο Μιλτιάδης Γουλιμής –υποψήφιος με το κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη– κατάφερε να κερδίσει την βουλευτική έδρα από τον Χαρίλαο Τρικούπη, για τέσσερις μόλις ψήφους. Ο τελευταίος, απογοητευμένος, χάνοντας όχι απλώς τις εκλογές αλλά μέχρι και την είσοδο στη Βουλή, αποσύρθηκε από την πολιτική δηλώνοντας το ιστορικό «Ανθ’ ημών Γουλιμής... Καληνύχτα σας». Δηλαδή, «αντί για εμάς, ο Γουλιμής». Η φράση καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, με εμφανώς μειωτικό χαρακτήρα προς τον αποδέκτη της.

Ο Μιλτιάδης Γουλιμής έδρασε πολιτικά την περίοδο που το ποδόσφαιρο έκανε τα «βρεφικά» του βήματα στην Ελλάδα. Όταν το 1908, ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος «Αθήναι», δηλαδή ο Παναθηναϊκός, τα νεότερα μέλη της οικογένειας Γουλιμή τάχθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Καλαφάτη και βοήθησαν ποικιλοτρόπως στη διάδοση του σπορ. Έλαβαν μέρος σε αγώνες ως ποδοσφαιριστές και ενσωματώθηκαν στις πρώτες διοικήσεις του Ομίλου. Ο γνωστότερος εξ αυτών ήταν ο Κωνσταντίνος Γουλιμής, ο οποίος προσέφερε επί σειρά ετών τις υπηρεσίες του στο Τριφύλλι. Όσο για το επάγγελμά του... Ο Κ. Γουλιμής θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Βοτανολόγων στην ιστορία του επιστημονικού αυτού κλάδου.

Ζήσε Μάη μου, να φας Τριφύλλι

Γιατί με κεφαλαία το «τριφύλλι»; Γιατί φημολογείται πως αναφέρεται στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ! Η λέξη Μάης της παροιμίας (σύμφωνα τουλάχιστον με εκδοχή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) δεν αφορά τον μήνα Μάη αλλά τον προπολεμικό ποδοσφαιριστή Ανέστη Μάη. Ήταν μεγαλόσωμος, γεροδεμένος αθλητής της ομάδας Ντροπαλός Ελευσίνας, γνωστός για τη σκληρότητά του (στο όριο της αγριότητας, αφού... δάγκωνε πολλές φορές τους αντιπάλους του).

Όταν το 1928, ο Ντροπαλός Ελευσίνας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, ο Ανέστης Μάης ήταν βαριά άρρωστος. Έπασχε από μαλάρια, ασθένεια πολύ σοβαρή εκείνα τα χρόνια που οδηγούσε μέχρι και στον θάνατο των πασχόντων.

Οι συμπαίκτες του τον επισκέφτηκαν, λίγες ημέρες πριν από το ματς, και για να τον εμψυχώσουν του είπαν: «Ζήσε Μάη μου, να φας Τριφύλλι». Ευχήθηκαν δηλαδή να ξεπεράσει την αρρώστια του και να μπορέσει να αγωνιστεί κόντρα στον Παναθηναϊκό. Κάτι που γνώριζαν, βέβαια, πως ήταν αδύνατο να συμβεί, αφού ακόμα και να θεραπευόταν ο Μάης, αυτό θα συνέβαινε μήνες μετά από τον αγώνα.

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!

Ο Παντελής Καρασεβδάς έχει διατελέσει Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από το 1924 έως το 1931 (με μικρά «διαλείμματα», κατά τα οποία αναλάμβαναν προσωρινές διοικήσεις). Γεννήθηκε στον Αστακό Ακαρνανίας το 1876. Δραστηριοποιήθηκε με τη φοιτητική φάλαγγα στην Κρητική Επανάσταση το 1897, όταν και γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έκτοτε, μέχρι και το τέλος της ζωής του το 1945, έλαβε μέρος, ως αξιωματικός, σε όλους τους πολέμους που γνώρισε ο τόπος, ενώ δραστηριοποιήθηκε και πολιτικά. Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής, όντας ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επί Κατοχής, βρέθηκε στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας και συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο της Π.Ε.Ε.Α. Επαγγελματικά δραστηριοποιούνταν στον χώρο της Νομικής, ενώ συνάμα ήταν λάτρης του αθλητισμού (χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στη σκοποβολή, στο αγώνισμα «τυφέκιο από 200 μ.).

Ως άνθρωπος είχε ένα χαρακτηριστικό: ήταν απίστευτα επίμονος, ξεροκέφαλος. Μέχρι να πείσει το Κοινοβούλιο να περάσουν οι προτάσεις του, εξαντλούσε κάθε πιθανό και απίθανο επιχείρημα. Επαναλάμβανε τη θέση του τόσες φορές, ώστε διαιωνίστηκε η φράση «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Τουλάχιστον έτσι θέλει μία από τις εκδοχές για την προέλευση της φράσης.

Η επιμονή πάντως, του Καρασεβδά, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, βγήκε προς όφελος του Παναθηναϊκού, καθώς χάρη σε αυτήν παραχωρήθηκε στον Όμιλο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Δεν θέλω «ου»!

Ο Γεώργιος Ράλλης υπήρξε στέλεχος του Παναθηναϊκού για πολλά χρόνια. Τη δεκαετία του ’50 εντάχθηκε στην οικογένεια του Τριφυλλιού και δεν άργησε να «σκαρφαλώσει» μέχρι και το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Ομίλου. Το 1980 διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας. Το 1981, έπειτα από δική του πρωτοβουλία, το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ονομάστηκε «Απόστολος Νικολαΐδης» προς τιμήν του μεγάλου άνδρα του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του το 1981, όταν ο Ράλλης ανέφερε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, το κοινό αποδοκίμασε έντονα. Τότε ο ομιλητής είπε το ιστορικό «δεν θέλω “ου”», σε ένδειξη... παναθηναϊκού fair play. Τις τρεις αυτές λέξεις αναπολούμε σήμερα όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε περιπτώσεις ευγενούς άμιλλας και ανωτερότητας προς αντιπάλους.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία, αριστερά ο Παντελής Καρασεβδάς. Πάνω δεξιά, ο Μιλτιάδης Γουλιμής και κάτω δεξιά, ο Γεώργιος Ράλλης.

 

Ανδρέας Οικονόμου
24 Ιουνίου 2015                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT