02October2022

Home Γνωρίζατε ότι... H «παναθηναϊκή κυψέλη» της οδού Πατησίων και η ενίσχυση από τους ιδρυτές της Α.Ε.Κ.
09 June 2015

H «παναθηναϊκή κυψέλη» της οδού Πατησίων και η ενίσχυση από τους ιδρυτές της Α.Ε.Κ.

Το 1926, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αθηναϊκό σωματείο. Κάθε του βήμα φάνταζε καινοτόμο στα μάτια του φιλαθλου κόσμου: διέθετε το πιο σύγχρονο γήπεδο των Βαλκανίων, ήταν άρτια και άριστα οργανωμένος διοικητικά, επισύναπτε συμφωνίες με ομάδες του εξωτερικού, διαπραγματευόταν με ξένους προπονητές, κατακτούσε εύκολα τα τοπικά πρωταθλήματα. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως οι «πράσινοι» αναπτύσσονταν με ταχύτατους ρυθμούς (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα υπόλοιπα σπορ, όπως για παράδειγμα στον στίβο). Οι καλύτεροι αθλητές φορούσαν πράσινη φανέλα, λευκό παντελονάκι και ένα μεγάλο ραφτό τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς.

Το φιλοθεάμον κοινό υποστήριζε όλο και πιο φανατικά τον Παναθηναϊκό. Οι πιστοί ακόλουθοι του Μεγάλου Συλλόγου αυξάνονταν συνεχώς. Δεν ήταν απλώς φίλοι του αθλητισμού, αλλά και εξέχοντα μέλη της πρωτεύουσας. Γιατροί, επιστήμονες και δικηγόροι, φιλόσοφοι, συγγραφείς και ποιητές, τραπεζίτες και εφοπλιστές. Η ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας μαγνητιζόταν από τον Παναθηναϊκό. Έρχονταν κοντά σε αυτόν, γίνονταν τακτικά ή πάρεδρα μέλη του. Οι πρωτοπόρες ενέργειες του Ομίλου, που προαναφέρθηκαν, σίγουρα συντέλεσαν στη μεγάλη διάδοση του Ομίλου στα στέκια κάθε κοινωνικής τάξης. Υπήρξε, όμως, και ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που προσέλκυσε το κοινό της Αθήνας κοντά στο Τριφύλλι: η Λέσχη του Παναθηναϊκού στην οδό Πατησίων.

Ο Πάνος Σαββίδης –πρόεδρος του Ομίλου κατά το 1922-23– παραχώρησε αρχικά, αίθουσα του Μεγάρου (Θεάτρου) «Αλάμπρα» και αργότερα, κτίριο ιδιοκτησίας του ακριβώς απέναντι από αυτό, ώστε να δημιουργηθεί μία σύγχρονη αθλητική λέσχη.

Η «πράσινη» Λέσχη γρήγορα έγινε η «παναθηναϊκή κυψέλη», όπου νέοι αθλητές και φίλαθλοι περνούσαν ξέγνοιαστες ώρες και συνάμα, διδάσκονταν αθλητικές αρχές και αξίες. Εμβληματικές προσωπικότητες, παράγοντες αθλητικών σωματείων, φορέων και ομοσπονδιών, αλλά και επιφανείς φίλαθλοι από το εξωτερικό, έδιναν τακτικά διαλέξεις ενώπιων των φίλων του Τριφυλλιού. Παράλληλα, ποιητές απήγγειλαν εκεί τα έργα τους, ενώ οι χοροί του Παναθηναϊκού (έχουν μείνει στην ιστορία ως τα σημαντικότερα κοσμικά γεγονότα της πρωτεύουσας για σειρά πολλών ετών) πραγματοποιούνταν στον ίδιο χώρο. Και φυσικά, η Λέσχη ήταν το μέρος όπου διεξάγονταν οι –επεισοδιακές, πολλές φορές– Γενικές Συνελεύσεις του Ομίλου.

Συμπτωματικά, λίγα μόλις μέτρα δίπλα από τη Λέσχη του Παναθηναϊκού, στην οδό Πατησίων 30 –στη συμβολή με την οδό Βερανζέρου– στεγαζόταν ένα αθλητικό κατάστημα: «Ιωνάς και Δημόπουλος». Στο πατάρι του καταστήματος εκείνου ιδρύθηκε (έτσι λέει ο μύθος) η Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, δηλαδή η Α.Ε.Κ., από τους Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά, Κώστα Δημόπουλο και άλλους φιλάθλους.

Θέλοντας και μη, οι ιδρυτές της Ένωσης, περνούσαν τις ώρες τους εργαζόμενοι δίπλα στον χώρο όπου γιγαντωνόταν η Ιδέα του Παναθηναϊκού. Γεγονός που δεν τους άφησε ανεπηρέαστους... Το 1926, όταν το τμήμα στίβου του Τριφυλλιού έκανε τα πρώτα μεγάλα του βήματα, έφτασε στα γραφεία του Ομίλου μία επιστολή που φανερώνει το πνεύμα της εποχής, την προσήλωση των ηγετών του αθλητισμού στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του υγιούς ανταγωνισμού. Ημερομηνία αποστολής του εγγράφου ήταν η 14η Οκτωβρίου 1926 και το περιεχόμενο της πληροφορούσε τη δωρεά 16 ζευγών αλτήρων (οργάνων γυμναστικής) από το κατάστημα «Ιωνάς-Δημόπουλος» προς τον Παναθηναϊκό!

Σε μία εποχή που το κόστος των εξαρτημάτων εκγύμνασης ήταν ιδιαιτέρως υψηλό –έως απαγορευτικό– για κάθε σύλλογο, οι ιδρυτές της Α.Ε.Κ. ενίσχυσαν τους ανταγωνιστές τους με 16 ζευγάρια αλτήρων! Και ο Παναθηναϊκός ανταπέδωσε έμμεσα, αφού στο εξής οι «Ιωνάς-Δημόπουλος» έγιναν οι βασικοί προμηθευτές αθλητικού υλικού για τα τμήματα των «πρασίνων».

Δύο χρόνια αργότερα, η αλληλοστήριξη των μεγάλων αθλητικών σωματείων επικυρώθηκε με την ίδρυση της Π.Ο.Κ. (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός – Κωνσταντινούπολη), θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε σε προσεχές αφιέρωμα.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία το Θέατρο Αλάμπρα κατά το 1927. Πηγή: Ελένη Φεσσά Εμμανουήλ, Η αρχιτεκτονική του νεοελληνικού θεάτρου, 1990, Ε.Μ.Π.

 

Ανδρέας Οικονόμου
9 Ιουνίου 2015                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT