18January2022

Home Γνωρίζατε ότι... Γνωρίζατε ότι... #6: Οι Black Sabbath δονούν τη Λεωφόρο
13 April 2015

Γνωρίζατε ότι... #6: Οι Black Sabbath δονούν τη Λεωφόρο

21 Ιουλίου 1987. Ώρα 20:00. Οι Black Sabbath εμφανίζονται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι οπαδοί τους δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα με φωνές, «σχιζοφρένειες» και καπνογόνα. Χαμός! Παντελόνι… σωλήνας, αμάνικα μπλουζάκια συγκροτημάτων, μακριά μαλλιά, αρβύλες, σκισμένα τζιν μπουφάν, καρφιά, κονκάρδες, ραφτά. Mέρος του… dress code της εποχής. Ένα ιστορικό, μα και επεισοδιακό, live που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε…

Οι Black Sabbath –εκ των δημιουργών του Heavy Metal μουσικού στερεώματος– συνήθιζαν τις συχνές αλλαγές στη σύνθεσή τους. Από τη θέση του τραγουδιστή έχουν περάσει κορυφαίες προσωπικότητες της Rock μουσικής, όπως ο –εκ των ιδρυτών των ‘Sabbath– Ozzy Osbourne, ο αείμνηστος Ronnie James Dio, ο Ian Gillan των Deep Purple, ο Glenn Hughes, o Ray Gillen και ο Tony Martin. Στο live στη Λεωφόρο εμφανίστηκαν με τον τελευταίο στα φωνητικά, στο πλαίσιο της προώθησης του δίσκου “The Eternal Idol”.

Πρόκειται για ιστορική συναυλία, αφενός γιατί ήταν η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα ένα τόσο μεγάλο όνομα της «σκληρής» μουσικής (είχε προηγηθεί το live των Saxon το ’86, οι οποίοι βέβαια δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ίδιου βεληνεκούς με τους ‘Sabbath), και αφετέρου επειδή αυτή ήταν η παρθενική εμφάνιση του Tony Martin με το συγκρότημα.

Μία μόλις ημέρα πριν, στις 20 Ιουλίου, ξέσπασε στη χώρα ο φονικός καύσωνας που «θέρισε» 1.115 ψυχές στην Αττική. Το γεγονός αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στον κόσμο να πλημμυρίσει τον «Παναθηναϊκό». Πολιτικές εφημερίδες έγραψαν πως στη Λεωφόρο βρέθηκαν περίπου 5.000 θεατές. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκόμενων, ο συνολικός αριθμός του κόσμου ήταν κατά πολλές χιλιάδες πιο πολλοί.  Ήταν η εποχή που η Heavy Metal γιγαντωνόταν, ερχόταν σε άμεση ρήξη με τον «καθωσπρεπισμό» και κέρδιζε ολοένα και περισσότερο τη νεολαία. Ως αποτέλεσμα, ο Τύπος θεωρούσε «επιβαλλόμενο», από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τον μετριασμό του ενθουσιασμού που προκαλούσε η μουσική αυτή. Ταυτόχρονα, έμπαιναν «στάμπες» που είχαν, σαφέστατα, ως στόχο να αποτρέψουν τη μάζα να ασχοληθεί μαζί της: «τέτοια ακούνε μόνο περιθωριακοί τύποι, ναρκομανείς, σατανιστές», «οδηγεί στη βία και στις αυτοκτονίες» κ.λπ.

Στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», την επομένη του live, διαβάζουμε πως υπήρξαν «συμπλοκές και μικροεπεισόδια μεταξύ των πιο θερμόαιμων» και πως «η αστυνομία –ευτυχώς– δεν προσπάθησε να επέμβει». Το γεγονός αυτό αμφισβητείται έντονα από ανθρώπους που παρακολούθησαν τη συναυλία, οι οποίοι θυμούνται πως οι «συμπλοκές και τα μικροεπεισόδια» έγιναν μεταξύ θεατών και αστυνομίας (όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στη σκηνή, κάτι που εκείνα τα χρόνια δεν επιτρεπόταν).

Τελικά, οι ‘Sabbath έμειναν μόνο για μία ώρα πάνω στη σκηνή και αποχώρησαν, αφού πρώτα ξεσήκωσαν το πλήθος με ύμνους όπως τα "Black Sabbath", "Heaven and Hell", "War Pigs", "Children of the grave". Για την απόφαση να παίξουν μικρό set υποστήριξαν: «Φοβόμασταν επέκταση των επεισοδίων» (αυτών που ξέσπασαν μεταξύ των οπαδών και… του αέρα).

Υ.Γ. Θα ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλες αναρτήσεις, οι οποίες θα αφορούν συναυλίες και εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο. Όποιος ενδιαφέρεται να μοιραστεί τις αναμνήσεις του, φωτογραφικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, οι τρόποι επικοινωνίας είναι γνωστοί (e-mail, Facebook).

 

Ανδρέας Οικονόμου,
13 Απριλίου 2015


                     
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT