26June2022

Home Γνωρίζατε ότι... Γνωρίζατε ότι... #5: Ο «αγνός» αθλητικός Τύπος και το δώρο Πάσχα του Παναθηναϊκού
11 April 2015

Γνωρίζατε ότι... #5: Ο «αγνός» αθλητικός Τύπος και το δώρο Πάσχα του Παναθηναϊκού

Παρά τις φριχτές συνθήκες που βίωνε η χώρα στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, παρατηρήθηκε άνθιση του αθλητικού Τύπου. Αυτό οφείλεται τόσο στη δίψα του φίλαθλου κοινού για ενημέρωση –μιας και κατά την τετραετία της Κατοχής η κίνηση στα σπορ ήταν περιορισμένη– όσο και στη συγκυρία (και ευλογία) να συνυπάρχουν στον χώρο της δημοσιογραφίας πνευματικές και ισχυρές προσωπικότητες, ικανές να αποτελέσουν αρωγούς στη ανασυγκρότηση του ελληνικού αθλητισμού.

Τα δύο πρώτα έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας ήταν η «Αθλητική» Ηχώ» και ο «Αθλητισμός της Ελλάδος» (το δεύτερο υπήρχε και προπολεμικά, όμως έβαλε λουκέτο με το που ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος). Από κοντά ακολουθούσαν και οι πολιτικές εφημερίδες που ενέταξαν στις σελίδες τους πλούσιες αθλητικές στήλες.

Εκδότες και δημοσιογράφοι όπως οι Νίκος Ζηρώ, Αθανάσιος Σέμπος, Μαρκ Μαρσό, Τόλης Γαρουφάλης, Πάνος Μακρίδης, Δημήτρης Καπλάνογλου, Πέτρος Λινάρδος, Δημήτρης Παπαναγιώτου, Λευτέρης Γενεράλης, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Πάνος Μακρίδης, Νίκος Γκούμας, Χρήστος Σβολόπουλος και αρκετοί ακόμα, είχαν ως αποστολή τους τη διάδοση της αθλητικής Ιδέας. Μεταλαμπάδευαν στους αναγνώστες τους την αγάπη για αγνό αθλητισμό και για την ευγενή άμιλλα. Δηλαδή, μετέδιδαν τις αρετές που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία και της Παναθηναϊκής Ιδέας. Δεν είναι, συνεπώς, καθόλου τυχαίο πως από τα προαναφερθέντα ονόματα οι περισσότεροι ήταν φίλαθλοι (αρκετοί μέχρι και αθλητές και προπονητές) του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Τα άρθρα της εποχής, από τα απλά ρεπορτάζ μέχρι τα κείμενα άποψης, αποτελούν κειμήλια δημοσιογραφίας. Όσο μακρινό κι αν φαντάζει στη σημερινή εποχή, κατά την οποία η λέξη «δημοσιογραφία» έχει ταυτιστεί με τη «χειραγώγηση της μάζας», εκείνα τα χρόνια οι δημοσιογράφοι ασκούσαν λειτούργημα. Ήταν μαέστροι στον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, εραστές του «ευ αγωνίζεσθαι», μα πάνω απ’ όλα αληθινοί. Έγραφαν μέσα από την καρδιά τους, όχι για να πλουτίσουν της τσέπες τους, αλλά για να πλουτίσουν τους φιλάθλους με ηθικές αξίες.

Κατά τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα του 1946, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ποδοσφαιρικό τουρνουά των τριών μεγάλων σωματείων του κέντρου (Π.Ο.Κ.). Ο Παναθηναϊκός, ως αναγνώριση της προσπάθειας των ανθρώπων των Μέσων Ενημέρωσης, εισηγήθηκε το εξής: να διατεθεί το 3% των καθαρών εισπράξεων του Κυπέλλου Πάσχα «διά τον αθλητικόν Τύπον και τους αθλητικούς συντάκτας του ημερησίου Τύπου». Στην απόφαση του μεγαλύτερου ελληνικού αθλητικού ομίλου συναίνεσαν οι συνδιοργανωτές του τουρνουά Ολυμπιακός και Α.Ε.Κ.

Το 3% ήταν ένα ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν… περίσσευε. Το αντίθετο. Η οικονομική στενότητα ήταν τεράστια και οι καθαρές εισπράξεις από τους αγώνες εξασφάλιζαν οριακά– τη διαβίωση των σωματείων και των τμημάτων τους.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός στήριξε οικονομικά τον αθλητικό Τύπο. Λίγα χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, οι «πράσινοι» είχαν ενισχύσει οικονομικά το έντυπο «Αθλητικά Νέα». Η πράξη του Ομίλου είναι αξιοσημείωτη για πολλούς λόγους. Τόσο για τους προφανείς, δηλαδή λόγω των τραγικών οικονομικών συνθηκών, όσο και για το γεγονός πως τα «Αθλητικά Νέα» ήταν το όργανο της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών, ενός σωματείου που είχε έρθει σε σύγκρουση με τους «πράσινους».

 

Ανδρέας Οικονόμου,
11 Απριλίου 2015

 

                     
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT