Print this page
03 April 2015

Ας ξεκινήσει το ταξίδι...

Stiles2Gnwrizate oti Andreas OikonomouΤο μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο είναι…» Η απάντηση διαφέρει αναλόγως της απόχρωσης –πράσινης, κόκκινης, κίτρινης ή ασπρόμαυρης– του εκάστοτε φιλάθλου. Με μία μικρή, μα και σημαντική, διαφορά... ΜΟΝΟ οι φίλοι του πραγματικά ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ (λέξη που αναλύεται σε πολλές συνιστώσες) μπορούν να τεκμηριώσουν τη θέση τους με επιχειρήματα!

Ο Παναθηναϊκός είναι ο Όμιλος με τις περισσότερες κατακτήσεις επίσημων πανελλήνιων ομαδικών τίτλων σε όλα τα σπορ, αλλά και αυτός που πέτυχε διεθνείς θριάμβους που οι άλλοι δεν βλέπουν ούτε με κιάλια. Είναι το σωματείο που σε περιόδους φρίκης, όπως ο πόλεμος του ’40 και η Κατοχή 1941-44, συνεισέφερε στα κοινά, όσο κανένα άλλο. Είναι το κλαμπ που έχει βαθιά ριζωμένη στο DNA του τη λέξη «πρωτοπορία». Ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ελλάδα αθλοπαιδιές όπως το μπάσκετ και το βόλλεϋ, καλλιέργησε και διέδωσε δεκάδες ακόμη σπορ, κατασκεύασε το πρώτο γήπεδο με κερκίδες, με χλοοτάπητα, με προβολείς, με υπόγειους χώρους άθλησης.

Μα και κάτι ακόμα αξιοσημείωτο: στα χρόνια που οι εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας ήταν ηθικοί και ισχυροί πολιτικοί, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί καθηγητές, επιστήμονες, βιομήχανοι, διοικούντες πολιτιστικών –αλλά και ανθρωπιστικών– φορέων, οι περισσότεροι εξ αυτών εντάσσονταν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Δήμαρχοι και βουλευτές, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί με δεκάδες γαλόνια στη στολή, πασίγνωστοι μαθηματικοί και γιατροί, διευθυντές πινακοθηκών, ζωγράφοι και βιομήχανοι, όλοι τους θεωρούσαν ύψιστη τιμή να ονομαστούν «μέλη του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου». (Αντιθέτως, και προς επιβεβαίωση της διαχρονικότητας των προαναφερθέντων, σήμερα που κυριαρχεί στην ελληνική καθημερινότητα το κιτς, το κουτσομπολιό, η ανηθικότητα και η διαφθορά, οι προβεβλημένοι άνθρωποι προσεγγίζουν, συνήθως, άλλα σωματεία και όχι τον Παναθηναϊκό.)

Οι παραπάνω λόγοι, που επεξηγούν περιληπτικά το «Σύλλογος Μεγάλος, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ», συνθέτουν –εάν αναλυθούν εις βάθος– μία τεράστια, πολύπλοκη και χαώδη ιστορία. Το δυστύχημα είναι πως έχει ριχτεί φως μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του ένδοξου παναθηναϊκού παρελθόντος. Το υπόλοιπο μέρος «σβήστηκε» από μνήμες και δεν καταγράφηκε στο χαρτί. Ήταν ελάχιστοι αυτοί που καταπιάστηκαν με την ανάδειξη της πραγματικής ιστορίας του Τριφυλλιού, ενώ –χειρότερα– υπάρχει και ένα τμήμα της που έχει διαστρεβλωθεί με ανακρίβειες και λάθη, τα οποία «καθιερώθηκαν», στο πέρασμα των ετών, ως πραγματικά γεγονότα.

Όταν οι ιθύνοντες των Panathinaikos Supporters Abroad μου μίλησαν για τη νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει στο paoabroad.com και ζήτησαν τη βοήθειά μου πάνω στο ιστορικό (και όχι μόνο) κομμάτι, αισθάνθηκα τιμή και ικανοποίηση. Τιμή που θα συνεργαστώ με ανθρώπους που παρά τις αντιξοότητες της εποχής και παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Αθήνα, προσφέρουν τα μέγιστα στη διάδοση και διαφύλαξη της Παναθηναϊκής Ιδέας. Ικανοποίηση, γιατί από αυτή τη γωνιά θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε ένα, έστω και μικρό, μέρος την πραγματικής ιστορίας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Μέσα από τη στήλη «Γνωρίζατε ότι...» θα παρουσιάζονται άγνωστες –και πολλές φορές, συγκινητικές– στιγμές του παρελθόντος του Συλλόγου του Μεγάλου· θα φωτίζεται η δράση των μεγάλων ηγετικών προσωπικοτήτων του, αλλά και των αφανών ηρώων του· θα δημοσιεύονται σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Οι αναρτήσεις θα είναι συνοπτικές, σε μορφή ημερολογίου, αλλά και τακτικές, με στόχο πολύ σύντομα να συγκεντρωθεί ένα πλούσιο υλικό, έμπλεο παναθηναϊκού μεγαλείου. Στόχος είναι να γίνουν κατανοητοί σε όλους οι λόγοι που ο Παναθηναϊκός είναι το μεγαλύτερο –με χαώδη διαφορά από το δεύτερο– αθλητικό σωματείο της χώρας· μα πάνω απ’ όλα να τονιστούν οι θεμελιώδεις αρχές των «πατεράδων» της Παναθηναϊκής Ιδέας. Αυτές είναι η ευγενής άμιλλα, η αξιοπρέπεια και η τιμιότητα· η άδολη αγάπη για το Τριφύλλι, η μαχητικότητα και η αυταπάρνηση· η εργατικότητα και η αδιάκοπη προσφορά (από όλους, παράγοντες, αθλητές, αλλά και φιλάθλους) · η διορατικότητα και η πνευματικότητα.

Και επειδή η επιτυχία μίας εργασίας έρχεται μέσα από τη συνεργασία, θέτω έναν επιπλέον στόχο: μέσα από το paoabroad.com, να ανοίξει ένας δίαυλος παναθηναϊκής ενότητας. Αναγνώστες και συντάκτες να γνωριστούμε και να αποτελέσουμε μία «καταπράσινη» παρέα. Μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και από τους υπόλοιπους τρόπους επικοινωνίας, περιμένουμε τις απορίες σας πάνω σε ζητήματα του τρίφυλλου παρελθόντος, αλλά και τις δικές σας «πράσινες» ιστορίες που θέλετε να δημοσιεύσουμε. Στιγμές που ζήσατε από τις εξέδρες, λόγια που ακούσατε από τους γονείς σας και σας έκαναν να φουσκώσετε από υπερηφάνεια.

Ας ξεκινήσει το ταξίδι!

Ανδρέας Οικονόμου,

3 Απριλίου 2015

Γνωρίζατε ότι... #1: Ο τίτλος που κρίθηκε... στον μασέρ!

«Πράσινος» βάφτηκε ο Ιούλιος του 1958. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τίτλους στην πυγμαχία, στο πινγκ πονγκ και στον στίβο. Η παναθηναϊκή μαχητικότητα και η δίψα για θριάμβους φανερώθηκε σε όλο της το μεγαλείο στο πρωτάθλημα στίβου εκείνης της χρονιάς. Το τρίτο από τα είκοσι συνεχόμενα που κατέκτησε ο Όμιλος. Αυτό γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες του τότε αρχηγού του τμήματος Αθανάσιου Παντελιάδη, οι αθλητές του Συλλόγου «επέδειξαν φανατισμό, μέχρι του σημείου να αγωνίζονται με θλάσεις». Ο δε Γιώργος Κάβουρας προσέφερε πολύτιμους βαθμούς στο Τριφύλλι, παρά το γεγονός πως είχε τραυματιστεί στο πόδι και υπέφερε από τους πόνους!

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας το καρπώνεται ένας παλαιός διεθνής ποδοσφαιριστής, ο Κώστας Χριστοδούλου! Μεταπολεμικά σπούδασε φυσιοθεραπεία και προσλήφθηκε, έπειτα από εισήγηση του Απόστολου Νικολαΐδη, ως μασέρ του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τον Αθ. Παντελιάδη, στους αγώνες του ’58 ο Χριστοδούλου «έκανε θαύματα».