02October2022

Home Blogs Γ. Μηλιδάκης - Τμήμα Κολύμβησης Ξύπνησαν οι παιδικές μου μνήμες...
15 April 2015

Ξύπνησαν οι παιδικές μου μνήμες...

zapeio kolimvisi1

Ο Γιάννης Μηλιδάκης, επικεφαλής της αγωνιστικής κολύμβησης του Παναθηναϊκού και των ακαδημιών της, εγκαινιάζει το blog του στο paoabroad.com, με αναμνήσεις του από το ένδοξο παρελθόν του Ομίλου στον υγρό στίβο.


 

Η διαδικτυακή ψηφοφορία για την ανάδειξη του πολυτιμότερου «πράσινου» κολυμβητή, που δημοσιεύεται αυτές τις ώρες από το δικτυακό τόπο www.leoforos.gr, ξύπνησε τις παιδικές μνήμες μου, τότε που έκανα τις πρώτες μου «βουτιές» στην πισίνα του Παναθηναϊκού κάτω από τις θύρες 13 και 14, αλλά και στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ζαππείου, εκεί που χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού υγρού στίβου.

Ήταν 1973 – 74 στην 25άρα πισίνα της Λεωφόρου και ηχούσαν ή άλλοτε ακόμα αντηχούσαν τα ονόματα των κολυμβητών Στέφανου Παπασημακόπουλου, Γιώργου Κασιδόκωστα, Γιούρι Σιδόροφ, Στέργιου Μπιτέρνα, Κίτσου Λούη, Άλκη Μαγκριώτη, Πανίκου Χρυσοστόμου κ.α., αλλά και άλλων κολυμβητριών… Ήταν τα ονόματα όλων εκείνων που έγραψαν τη «Χρυσή ιστορία» του Παναθηναϊκού στην κολύμβηση και έχω την πεποίθηση ότι δικαιούνται να αποκαλούνται «πολυτιμότεροι». Το 1968, δηλαδή τη χρονιά που γεννήθηκα, το «Τριφύλλι» κέρδισε για τελευταία φορά το Εθνικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Πρόλαβα κι έζησα από τους παραπάνω τον Πανίκο Χρυσοστόμου ως υδατοσφαιριστή στις μεγάλες μάχες του Ζαππείου με τον Ολυμπιακό και τον τότε «Βασιλιά της Υδατοσφαίρισης», Εθνικό Πειραιώς. Επίσης όταν ήμουν μικρό παιδάκι είχα για λίγο δάσκαλο το μεγάλο πεταλουδίστα Γιώργο Κασιδόκωστα. Όλοι αυτοί οι τότε αθλητές – ιερά τέρατα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, όχι επαγγελματίες δεν ήταν, αλλά θυμάμαι τον ίδιο τον Κασιδόκωστα να λέει: «εμείς να φάμε δεν είχαμε… έτρωγα μια φασολάδα κι έπεφτα 200μ. πεταλούδα», κι έπινε νερό στο όνομα του Παναθηναϊκού γιατί ο σύλλογος τον είχε βοηθήσει να αποκατασταθεί επαγγελματικά. Αυτοί οι άνθρωποι κράτησαν για πολλά χρόνια τον Παναθηναϊκό στην κορυφή και πρέπει να το παραδεχτούμε εμείς οι νεότεροι ότι ήταν πολυτιμότεροι. Γιατί MVP σπανιότατα για να μην πω ποτέ δε βγαίνει παίκτης από την ηττημένη ομάδα κι εκείνοι ήταν «παίκτες» της πρωταθλήτριας ομάδας.

Πριν προχωρήσω παρακάτω θέλω να ευχαριστήσω το διαδικτυακό κοινό που από ότι φαίνεται με κατατάσσει στη 2η θέση, η οποία είναι εξαιρετικά τιμητική αν αναλογιστούμε το μέγεθος της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Είναι επίσης και άκρως λογική αφού είμαι ο δεύτερος νεότερος της δεκάδας. Ίσως για τους προαναφερθέντες θα ήταν δικαιότερο το αποτέλεσμα αν οι ψήφοι που λαμβάνουν διαδικτυακά πολλαπλασιάζονταν Χ10 ή Χ20 ή ακόμα και Χ30, αφού οι γνωρίζοντες τα «κολυμβητικά» συνομήλικοί τους, διαδικτυακά σχεδόν δεν υπάρχουν…

Για να μην αδικήσω και τους νεότερους θα αναφερθώ πρώτα στο Δημήτρη Ζυγούρα (όχι Γιάννη Ζυγούρα όπως αναφέρεται). Ήταν ένας σπουδαίος κολυμβητής που για μένα που ήμουν μικρότερος στην τότε ομάδα αποτέλεσε πρότυπο. Κολυμπούσε πεταλούδα και ελεύθερο. Έφερε τα πρώτα μετάλλια της, ας πούμε, πιο σύγχρονης περιόδου του ΠΑΟ, κερδίζοντας με βασικό όπλο το απαράμιλλο ψυχικό του σθένος τους ελληνοποιημένους αλλοδαπούς κολυμβητές που συνήθιζαν να φέρνουν πολλές φορές με ανταλλάγματα οι άλλες ομάδες κατά τη δεκαετία του 80. Εμείς παραμέναμε φανατικά ερασιτέχνες…

Τέλος για το Ρωμανό Αλυφαντή που όπως φαίνεται θα κερδίσει τη ψηφοφορία, εκτός από τα συγχαρητήριά μου, θα ήθελα να πω ότι κατά την άποψή μου υπήρξε ένα σπάνιο και μοναδικό ταλέντο κολύμβησης. Ένας εξαιρετικά άρτιος κολυμβητής που κολυμπούσε με επιτυχία σχεδόν όλα τα αγωνίσματα. Υπήρξα θαυμαστής του από τότε που ήταν μικρό παιδάκι στον ΠΓΣ, έως και που ολοκλήρωσε την κολυμβητική του σταδιοδρομία στην ομάδα μας. Είχα χαρεί πολύ ως φίλαθλος όταν ο δρόμος του τον είχε φέρει στο Παναθηναϊκό.

Αλλά, γιατί υπάρχει και το αλλά, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, εμείς της νεότερης ιστορίας δε χαρήκαμε την κατάκτηση ενός Πρωταθλήματος κι αυτό γιατί όσο καλός κι αν ήταν κάποιος από μας, ισχύει αυτό που λέει ο λαός πως «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη». Σήμερα εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να «αναστυλώσουμε εκ θεμελίων» κολυμβητικά τον Παναθηναϊκό, ώστε να μπορέσει μετά από λίγα χρόνια να ξαναμπεί στο χορό της διεκδίκησης τίτλων.

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και καλά για όλους,

Με εκτίμηση,
Γιάννης Μηλιδάκης

zapeio kolimvisi2                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT