26January2022

Home Νέα Στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση «τάφοι Καλαφάτη - Παπάζογλου»!
Thursday, 11 June 2015 10:24

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση «τάφοι Καλαφάτη - Παπάζογλου»!

Έπειτα από την αποκάλυψη του PAO Abroad για την ιεροσυλία που έχει τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο (διαβάστε ΕΔΩ), ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ενήργησε άμεσα αλλά και δυναμικά. Συνέταξε επιστολή με σαφείς προτάσεις προς τον Δήμο Αθηναίων και σε συνεργασία με τον Δημοτικό Σύμβουλο του Παναθηναϊκού Κινήματος Νίκο Αβραμίδη οι προτάσεις αυτές θα φτάσουν στο σημερινό (11/6) Δημοτικό Συμβούλιο.

Την επιστολή υπογράφουν ο Γενικός Γραμματέας του Παναθηναϊκού Α.Ο. Γιώργος Καρανάσος, ο επικεφαλής του Παναθηναϊκού Κινήματος Νίκος Αβραμίδης, αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δικαιώματος στην Πόλη Ανδρέας Βαρελάς.

Το παρακάτω έγγραφο θα εισηγηθεί σήμερα -εκτός ημερησίας διάταξης- ο Νίκος Αβραμίδης και οι εξελίξεις αναμένονται γοργές.

Ως Panathinaikos Supporters Abroad αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί έπειτα από την αποκάλυψή μας φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα παραμείνουν στάσιμα αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η μνήμη των «πράσινων» ΤΙΤΑΝΩΝ! Την 1η Ιουνίου 2015 δεσμευτήκαμε πως «θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα τις μεταφέρουμε στους φίλους του Παναθηναϊκού». Την ίδια υπόσχεση δίνουμε και σήμερα!

Το έγγραφο γράφει τα εξής:

Ο Παναθηναϊκός Α. Ο. συνιστά τον διαχρονικότερο και πλέον εμβληματικό εκπρόσωπο των Αθηνών παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, οι αρχές της πόλης έχουν στοιχειώδη υποχρέωση να επιδεικνύουν τον δέοντα σεβασμό στην Ιστορία, στους πρωτεργάτες και στη συνεισφορά του Ομίλου μας.

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015, η ιστοσελίδα www.paoabroad.com προέβη σε μία αποκάλυψη που πήρε μεγάλη έκταση, καθώς την αναδημοσίευσαν πολλά αθλητικά και μη Μ.Μ.Ε., και η οποία συγκλόνισε τον υγιή φίλαθλο κόσμο: ο τάφος του Γεώργιου Καλαφάτη στο Α΄ Νεκροταφείο είναι κατεστραμμένος και παραχωρημένος σε νέα οικογένεια, ενώ σύντομα «κινδυνεύει» με παραχώρηση και ο τάφος του Μιχάλη Παπάζογλου.

Ο πρώτος υπήρξε ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Ήταν αθλητής στίβου, ποδοσφαιριστής, καλαθοσφαιριστής και προπονητής. Χάρη σε αυτόν το ποδόσφαιρο γιγαντώθηκε στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α) και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.). Είναι ο άνθρωπος που έφερε το 1919 τις αθλοπαιδιές του μπάσκετ και του βόλλεϋ στη χώρα και αυτός ο οποίος οργάνωσε τον αθλητισμό του ελληνικού στρατού στα τέλη της δεκαετίας του ’10. Είχε συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ στο Βασιλικό Ναυτικό αναρριχήθηκε έως το βαθμό του Υποναυάρχου. Σπούδασε ιατρική και εξελίχθηκε σε κορυφαίο γιατρό των Αθηνών και του Ναυτικού.

Ο δεύτερος θεωρείται μία από τις κορυφαίες παραγοντικές προσωπικότητες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο Μιχάλης Παπάζογλου –ιδιοκτήτης του Γενικού Πρακτορείου Εισιτηρίων Αθηνών– διετέλεσε επί σαράντα έτη Γενικός Γραμματέας του Παναθηναϊκού. Είχε συνεχή παρουσία στα Διοικητικά Συμβούλια, όχι μόνο του Τριφυλλιού, αλλά και πολλών ανεξάρτητων αθλητικών ομοσπονδιών και φορέων. Στα χρόνια της Κατοχής διακρίθηκε για την αντιστασιακή του δραστηριότητα. Υπήρξε ο κυριότερος συνεργάτης του Πολωνού σαμποτέρ Γεωργίου Ιβάνωφ. Συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και γλύτωσε τελευταία στιγμή την εκτέλεση, επειδή κατόρθωσε να αποδράσει.

Οι δύο εκλιπόντες ανέπτυξαν πρωτοπόρες δράσεις, μέσω των οποίων συνέβαλαν αποφασιστικά, σε δύσκολες εποχές, στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος στην αθηναϊκή κοινωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται επιβεβλημένη η απότιση του αυτονόητου φόρου τιμής στη μνήμη τους.

Οι προτάσεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου είναι συγκεκριμένες. Ζητάμε:

1) Να παραχωρηθεί από το Δήμο Αθηναίων, «τιμής ένεκεν» στη μνήμη Καλαφάτη, χώρος του Α΄ Νεκροταφείου όπου:

- θα μεταφερθούν τα οστά του ίδιου και της οικογένειάς του, εφόσον αυτά δεν έχουν αποσυντεθεί.

- θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλακέτα στην οποία θα καταγράφονται οι ιδιότητες του σπουδαίου άνδρα.

- θα τοποθετηθεί η αυθεντική επιτύμβιος πλάκα του οικογενειακού του τάφου.

Στην περίπτωση που είναι αδύνατο (ή εξαιρετικά χρονοβόρο) να εντοπιστεί η επιτύμβιος πλάκα, τότε ζητάμε να δημιουργηθεί νέα πανομοιότυπη, όπου θα είναι –όπως και στην αυθεντική– σκαλισμένα τα ονόματα της οικογένειας Καλαφάτη και οι ημερομηνίες θανάτου τους, καθώς και το σύμβολο του Παναθηναϊκού (τριφύλλι).

2) Να παραχωρηθεί «τιμής ένεκεν» από τον Δήμο Αθηναίων ο οικογενειακός τάφος του Μιχάλη Παπάζογλου, ώστε να μην δοθεί μελλοντικά –και αυτός– σε νέο ιδιοκτήτη.

Το ζήτημα του τάφου του Γ. Καλαφάτη είχε δει το φως της δημοσιότητας, μέσω της εφημερίδας «Η Πράσινη», τον Δεκέμβριο του 2007. Δεδομένου ότι από τότε έχουν περάσει επτάμισι χρόνια και δεδομένου ότι παρά τις τότε δημόσιες δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για αποκατάσταση της μνήμης του ιδρυτή του Παναθηναϊκού, δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε επί του θέματος.

 

Για το Δ.Σ. και μέλη του Παναθηναϊκού Α.Ο. Γιώργος Καρανάσος

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» Νίκος Αβραμίδης

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» Ανδρέας Βαρελάς

 

eggr1

eggr2

Last modified on Thursday, 11 June 2015 12:04
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT