26January2022

Home Νέα Ηττημένος ο αθλητισμός στο Final-4 του βούρκου
Tuesday, 19 May 2015 11:56

Ηττημένος ο αθλητισμός στο Final-4 του βούρκου

Η οπαδική βία στα γήπεδα (και έξω από αυτά), σωματική και λεκτική, είναι φαινόμενο που απασχόλησε έντονα τον χώρο του αθλητισμού φέτος. Από τα χαμηλά στρώματα μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια, δηλαδή από τους απλούς φιλάθλους έως την Κυβέρνηση, ειπώθηκε ένα ηχηρό «ΤΕΛΟΣ στη βία». Ωστόσο, τα ουσιώδη ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ: «Ποιοι φανατίζουν και οπλίζουν τους νέους με μίσος; Ποιοι τους ωθούν σε πράξεις κατακριτέες;». Μήπως ανάμεσα σε αυτούς είναι όσοι, δίχως ντροπή, χυδαιολογούν μέσα από τον αθλητικό Τύπο και «αναγκάζουν» τους αναγνώστες τους να διαβάζουν εκφράσεις όπως «μεγαλύτερος ψωλάς», «πόνεσε;», «αρχιδάτη νίκη»;

Ο λόγος που αναδημοσιεύουμε τις εκφράσεις τους, κάτι που μας λυπεί γιατί αισθανόμαστε πως «μολύνουμε» τη σελίδα μας με αυτές, είναι για να υπογραμμιστεί το μέγεθος της κατάπτωσης.

Οι αισχρότητες αυτές γράφτηκαν από τους… λειτουργούς του Τύπου στις «αντικειμενικές» ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους. Οι ίδιοι «υπηρέτες» του αθλητισμού και των ΜΜΕ που κατακεραυνώνουν τα επεισόδια όποτε γίνονται (ή έστω όταν δεν γίνονται σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο) είναι αυτοί που συμπεριφέρονται με τον πιο απολίτιστο τρόπο σε κάθε ευκαιρία, που χρησιμοποιούν λεξιλόγιο υπονόμου, που προσβάλλουν το κοινό αίσθημα και που υποκινούν τη βία! Αν αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς «πόσο πιο χαμηλά…», η απάντηση δεν είναι άλλη από το «πιάσαμε πάτο»!

Η αθλητική δημοσιογραφία έχει σταματήσει –προ πολλού– να διαπαιδαγωγεί, να διδάσκει την πραγματική αγάπη για τα σπορ και να πλάθει ηθικές αρετές στη νεολαία. Γνωρίζαμε το ένα της πρόσωπο, δηλαδή αυτό που αποκρύπτει ειδήσεις και τσουβαλιάζει πρόσωπα και καταστάσεις, χειραγωγώντας τις μάζες. Τώρα μάθαμε και το άλλο της πρόσωπο, δηλαδή το χυδαίο! Ίσως τελικά αυτή να ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του φετινού Final-4. Το ξεγύμνωμα όσων προσποιούνται τους αμερόληπτους και αντικειμενικούς δημοσιογράφους. Και δεν μεταμορφώθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη σε κάφρους. ΠΑΝΤΟΤΕ ΗΤΑΝ. ΤΩΡΑ ΑΠΛΩΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ.

Διαβάσαμε την Παρασκευή και το Σάββατο για «τεράστια αρχίδια». Σφήνα μπήκαν και ειρωνείες προς το πρόσωπο του μεγαλύτερου προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και παράλληλα, εξισώσεις κατωτάτου επιπέδου, του τύπου «εγκληματική οργάνωση και στο μπάσκετ» (γράφτηκε μετά την προημιτελική φάση). Οι «αντικειμενικοί» αυτοί κύριοι που γράφουν δημοσίως για «ψωλές» και «αρχίδια» είναι οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι για να ενημερώνουν τον κόσμο για υποθέσεις σοβαρές, όπως για παράδειγμα αυτή της «εγκληματικής οργάνωσης».

Πρόκειται για ανθρώπους και για Μέσα με τεράστια απήχηση στον κόσμο, που έχουν χιλιάδες ακολούθους. Και εκφράζουν χυδαιότητες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να είναι διάλογοι σε καφενείο ή στις κερκίδες γηπέδου. Η έκστασή τους δε, μετά τον ημιτελικό, ήταν τόσο μεγάλη που τους έδωσε, φαίνεται, το ελεύθερο να εκφραστούν όπως επιθυμούν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν τα γραφόμενά τους (πχ εκτίναξη της βίας, υποβάθμιση του αθλητικού πνεύματος κλπ). Δεν θέλουμε ούτε να φανταζόμαστε σε ποιον βαθμό θα έφτανε ο εξευτελισμός των εαυτών τους, αλλά και του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας, στην περίπτωση που θα ήταν διαφορετικός ο νικητής του τελικού...

Δυστυχώς το επίπεδο της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας είναι ανάλογο με αυτό του χώρου του ελληνικού αθλητισμού. Στον χορό των likes και της επισκεψιμότητας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ΜΜΕ «πουλάει» ψευτοοπαδικό πνεύμα και δεν διστάζει να ρίχνει... στο πάτωμα το επίπεδο.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος ικανός να περιορίσει τον οχετό με τον οποίο βρέθηκε όλη η φίλαθλη κοινή γνώμη αντιμέτωπη. Γνωρίζουμε όμως ότι εσείς, ο κόσμος που τους διαβάζει, τους ακούει και τους παρακολουθεί, έχετε τη μεγαλύτερη δύναμη απ’όλους. Τη δύναμη της επιλογής!

Καλούμε λοιπόν τον κόσμο του Παναθηναϊκού, να απομονώσει όχι μόνο τους εχθρούς του Συλλόγου, αλλά και τους εχθρούς του αθλητισμού, του σεβασμού και της ηθικής. Επιλέξτε πού θα δίνετε τον περιορισμένο χρόνο σας και τα χρήματά σας. Επιλέξτε αυτούς που πραγματικά αξίζουν. Αυτούς που ανεξαρτήτου προτίμησης ομάδας, σέβονται το κοινό, σέβονται το επάγγελμά τους, σέβονται τον αντίπαλο και αγωνίζονται για έναν καθαρό αθλητισμό, που διδάσκει αξίες σε μικρούς και μεγάλους. Απομονώστε αυτούς που δεν αξίζουν ούτε δευτερόλεπτο από τον χρόνο σας και με την απομόνωση αυτή στείλτε τους εκεί που τους αξίζει!

Υ.Γ. Στην παρακάτω gallery φωτογραφιών, μπορεί να «θαυμάσει» ο καθένας μερικά «διαμάντια» δημοσιογραφίας από γνωστούς δημοσιογράφους και αθλητικούς ιστότοπους.

Υ.Γ.2 Ο δήμαρχος που θέλει να γκρεμίσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, μοίραζε συγχαρητήρια στον ΟΣΦΠ, μέσω twitter, δευτερόλεπτα αμέσως μετά τη νίκη του επί της ΤΣΣΚΑ. Το παράδοξο είναι πως ενώ ο ίδιος δηλώνει φίλαθλος του Παναθηναϊκού (τουλάχιστον έτσι δηλώνει προεκλογικά) δεν έκανε ανάλογα «τιτιβίσματα» όταν, πάλι επί δημαρχίας του οι «πράσινοι» κατακτούσαν το έκτο ευρωπαϊκό το 2011.

Υ.Γ.3 Ως προς τους σχολιασμούς στην τηλεόραση… να ‘ναι καλά ο Sopist και κάποιες ιστοσελίδες που τους έβγαλαν στη «σέντρα», γιατί όσοι δεν είδαν τα παιχνίδια θα νόμιζαν πως κάποιοι τρελοί τα έβαλαν με το «καλό παιδί του ελληνικού μπάσκετ», που δεν προκαλεί ποτέ, τον Βασίλη Σπανούλη, επειδή… τον ζηλεύουν. Ευτυχώς πάντως κάποιοι είχαν την ευθιξία και απολογήθηκαν για τα λάθη τους, έστω κι αν αυτό έγινε μετά τη δημοσίευση του βίντεο από τον Sopist.

Υ.Γ.4 Επαναλαμβάνουμε πως οι χυδαίες εκφράσεις πoυ γράφτηκαν στο παρόν άρθρο, είναι πιστή αναπαραγωγή λέξεων που δημοσιεύθηκαν σε μεγάλες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν ηθικά και αισθητικά ως Panathinaikos Supporters Abroad.

 


Panathinaikos Supporters Abroad

 

Last modified on Tuesday, 19 May 2015 14:05
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT