26January2022

Home Νέα Πράσινο αίμα από γενιά σε γενιά
Monday, 13 May 2013 13:40

Πράσινο αίμα από γενιά σε γενιά

«Τα μέλη, οι αθληταί, τα συμβούλια θα έρχονται, θα παρέρχονται και θ' αντιπαρέρχονται. Ο Παναθηναϊκός όμως θα παραμένει επί γενεάς γενεών στην αιωνιότητα».

65 χρόνια πέρασαν αλλά τα λόγια του πρώην Γραμματέα του συλλόγου Μιχάλη Παπάζογλου εξακολουθούν να μας εμπνέουν, εξακολουθούν να τρομάζουν τους “εχθρούς”, εξακολουθουν να αποτελούν εχέγγυο και να διασφαλίζουν το μέλλον του μεγαλύτερου ελληνικού Συλλόγου. Πράγματι, στο πέρασμα όλων αυτών των δεκαετιών ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ διοικήθηκε από μεγάλους παράγοντες και δοξάσθηκε από αναρίθμητους πρωταθλητές, τόσους που είναι αδιανόητο ακόμη και να αρχίσεις να τους απαριθμείς. Εκείνοι έφυγαν, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ όμως εξακολουθεί να είναι εδώ, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τα ανώτερα ιδανικά μέσα στα οποία το τριφύλλι γαλουχήθηκε και γαλούχησε αναρίθμητες γενιές ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΩΝ. Και έτσι θα συνεχίσει να είναι, «επί γενεάς γενεών στην αιωνιότητα».

Κάποιοι ίσως ονειρεύονται ένα άλλο μέλλον, αλλά είναι βέβαιο ότι δε τα καταφέρουν. Είναι απόλυτως βέβαιο ότι ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ δε μπορεί να πεθάνει και ειναι αναπόφευκτο ότι θα βρει το δρόμο του.

Γιατί αγαπητοί φίλοι και ‘εχθροί’, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ δεν είναι μια ομάδα, ένας απλά ‘σύλλογος μεγάλος’. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είναι αίμα που κυλάει από πατέρα σε γιο, είναι αξίες που διαπερνάνε τα όρια του χρόνου, είναι θρησκεία με τα δικά της μυστικά που οι πιστοί γνωρίζουν καλά και φροντίζουν να τα εμφυσήσουν στις επόμενες γενιές. 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είναι οι 2 σχολικοί φίλοι που μαζί πάνε, σκαστοί, στην πρώτη τους εκδρομή. Που μεγαλώνουν περνώντας τις Κυριακές και τις Τετάρτες παρέα. Που πανηγύρισαν μαζί  τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας τους και έκλαψαν μαζί κάθε φορά που η τύχη μας γύρισε τη πλάτη. 

Που θα μεγαλώσουν μαζί, που θα κουμπαριάσουν, που θα γιορτάσουν μαζί τη γέννηση του πρώτου γιου. Θα του πάρουν δώρο ένα κασκόλ και μια αφίσα και θα περιμένουν καρτερικά την ώρα που ο μικρός θα μεγαλώσει και θα έρθει η ώρα να τον πάρουν μαζί στο γήπεδο να δει από κοντά τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ. 

Και ο μικρός θα μεγαλώσει στα σκαλιά του γηπέδου και θα ανυπομονεί  για το επόμενο ματς. Και όσο μεγαλώνει, τόσο μαζί θα μεγαλώνει και η αγάπη του για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ  και η λαχτάρα του για τη Κυριακή. Και θα γίνει φλόγα που θα τον κάνει να μη μπορεί να περιμένει το επόμενο εντός έδρας, θα τον κάνει να πάει σκαστός με το κολλητό του στην επόμενη εκδρομή. Και η ιστορία θα αρχίσει πάλι από την αρχή, και δε θα έχει τελειωμό. Αυτή η διαδρομή είναι καθημερινή, είναι αναπόφευκτη, είναι προδιαγραμμένη για τις αγέννητες ακόμη γενιές ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΩΝ, όπως ήταν και για εμάς.

Το τριφύλλι πέρασε μέσα από παγκόσμιους, από βαλκανικούς, απο εμφυλίους, και επέζησε και κάθε φορά βγήκε πιο δυνατό. Πως είναι δυνατό να μας λυγίσουν τα συμφέροντα μιας βρώμικης κλίκας ενόχων που μας πολεμάνε;  Αυτοί θα « πεθάνουν», είναι αναπόφευκτο. Θα φύγουν όπως θα φύγουμε κι εμείς. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ όμως είναι μεγαλύτερος από όλους μας. Θα συνεχίσει να υπάρχει, να πρωτοπορεί και να μεγαλουργεί. Γιατί όταν ο μικρός μεγαλώσει, όταν έρθει η ώρα να φύγουν τα ‘κουμπαράκια’ της ιστορίας μας από κοντά μας, θα έχει έρθει και η ώρα που θα γεννηθεί ένας νέος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. Που θα μάθει να αγαπάει το τριφυλλάκι όσο έντονα το αγάπησε ο πατέρας και ο παππούς του.  Αυτο λοιπόν βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είναι πράσινο αίμα που κυλά, απο πατέρα σε γιο και απο γιο σε εγγονό. Είναι θρησκεία, είναι ιδεολογία που μεταλαμπαδεύεται καθημερινά απο γενιά σε γενιά, κι αυτό δε μπορείτε να το σταματήσετε.

Γι αυτό λοιπόν, να έχετε κατά νου το εξής: Είμαστε εκατομμύρια, είμαστε ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΙ και θα συνεχίσουμε να είμαστε «επί γενεάς γενεών στην αιωνιότητα». Πολεμάμε για την αγάπη μας, όπως μας μαθανε οι παππούδες μας,  και ανυπομονούμε να έρθει η ώρα να δούμε τα παιδιά μας με πράσινη φανέλα. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ δε καταστρέφεται, δεν πεθαίνει, δε μικραίνει. Αυτό να το θυμάστε καλά, «εχθροί και φίλοι », και να θυμάστε πως η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας,  όπως θα είμαστε και εμείς με όσους ονειρεύεστε κάτι διαφορετικό. 

Είναι αναπόφευκτο λοιπόν ότι αργά ή γρήγορα οι δύσκολοι καιροί θα περάσουν, ο τροχός θα γυρίσει, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ θα είναι για πάντα εδώ και θα βρει το δρόμο του. Θα είναι για πάντα δυνατός, όσο ήταν το 1945 σε εκείνη την ιστορική ΓΣ. 

Πάρτε βαθειά ανάσα αδέρφια, μυρίστε το τριφύλλι στον αέρα και γεμίστε τα στήθη σας περηφάνια. Δε μπορούν να μας νικήσουν. Μπορούν να κερδίσουν προσωρινά μια μάχη, αλλά τον πόλεμο της αιώνιας ζωής και δόξας τον έχει ήδη κερδισμένο ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. 

M.S.

Last modified on Monday, 11 May 2015 04:23
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT