02October2022

Home Green Corner Στηρίζω σημαίνει (και) προστατεύω
Friday, 20 November 2015 16:19

Στηρίζω σημαίνει (και) προστατεύω

Μερικές φορές, ακόμα και όταν ολόκληρο το σύμπαν δείχνει να συνωμοτεί εναντίον μας, στο τέλος οι δικές μας συνήθειες/ενέργειες/σκέψεις/αντιδράσεις είναι που ρυθμίζουν τη ροή της ιστορίας. Γιατί τις δικές μας πράξεις ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τις ελέγξουμε. Των άλλων ΟΧΙ. Ακόμα και όταν ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ γνωρίζουμε (ή έστω διαισθανόμαστε) όσα πρόκειται να συμβούν.

Το μεγάλο ντέρμπι δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν. Δεν θεωρείται ως ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό ματς αλλά φαντάζει ως η «σύγκρουση» δύο τελείως διαφορετικών κόσμων, του «ηθικού» με τον «ανήθικο»...

Μήνες πριν τον αγώνα, υποψιαζόμαστε ορισμένα πράγματα....

1) Ξέρουμε πως είναι πανεύκολο να βρεθούν οι... ικανοί να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να ανάψουν τα αίματα. Πέρυσι ήταν ο προπονητής τους, φέτος θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος, πχ ένας τερματοφύλακας.

2) Ξέρουμε πως τα νεύρα του κόσμου σπάνε πριν καν μπουν στο γήπεδο. Η κίνηση στους δρόμους, οι πολλαπλοί (όχι όμως συνήθως αποτελεσματικοί) έλεγχοι, τα ανεξήγητα, σε σχέση με άλλα ντέρμπι, πολλαπλά μέτρα ασφαλείας, φέρνουν εκνευρισμό.

3) Ξέρουμε πως η ΠΑΕ, παρά τις όποιες προσπάθειές της, δεν έχει κατορθώσει να προστατεύσει την ομάδα και κατά συνέπεια το γήπεδο από τυχόν έκτροπα. Για παράδειγμα είναι πρόκληση της κοινής φίλαθλης γνώμης, να ορίζεται σε τέτοιας σημασίας παιχνίδι ο συγκεκριμένος διαιτητής. Αυτός που όσες φορές έχει τεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα μας, σε καθοριστικούς αγώνες, έκανε ΦΡΙΧΤΑ λάθη.

4) Ξέρουμε πως κατά πάσα πιθανότητα, τα σφυρίγματα θα βγάλουν από τα ρούχα τους και τους πιο ψύχραιμους.

5) Ξέρουμε πως όταν σε παίζουν 100-0 είναι σχεδόν απίθανο να μη χάσεις.

6) Ξέρουμε πως αν γίνει το παραμικρό θα «μεταφραστεί» από ΟΛΟΥΣ επί δέκα. Ένα αντικείμενο να πέσει (που ΔΕΝ πρέπει να συμβεί αυτό), θα ακούμε για μήνες για «το φαινόμενο της βίας που πρέπει να εξαλειφθεί», για τους «κακούς οπαδούς», για «αυτούς που δεν σέβονται την προσπάθεια της διοίκησης»... Από δημοσιογράφους, παράγοντες, αντιπάλους, πολιτικούς.....

7) Ξέρουμε πως η προέκταση πιθανών επεισοδίων είναι το περίφημο «το γήπεδο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για ποδοσφαιρικούς αγώνες». Δειλά-δειλά θα αρχίσει να ξεπροβάλει η περιβόητη... «λύση του ΟΑΚΑ».

8) Ξέρουμε πως η ποινή που θα ακολουθήσει θα είναι εξοντωτική. Εξάλλου τα μέτρα και οι κανονισμοί υπάρχουν για να εφαρμόζονται (εις βάρος μας).

Αυτά τα ξέρουμε. Και τα περισσότερα ΔΕΝ είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε. Ούτε τα σφυρίγματα, ούτε τις προκλήσεις, ούτε το τι θα γράψουν ή πουν τα πρόθυμα «παπαγαλάκια». Είναι θέματα που αφορούν τη διοίκηση και όχι τον κόσμο.

Συνεπώς πρέπει να εστιάσουμε στο ΤΙ είναι αυτό που μπορεί ο κάθε ένας από τους φίλους του Συλλόγου να κάνει. Για αρχή να αναλογιστεί αν μπορεί να αντέξει η ψυχή του όλα τα παραπάνω και να ΣΤΗΡΙΞΕΙ στη δύσκολη μάχη της την ομάδα με τη ΦΩΝΗ του. Να αναλογιστεί τι θα σημαίνει για ολόκληρο τον Παναθηναϊκό -και κυρίως για τα ερασιτεχνικά τμήματα που στεγάζονται στη Λεωφόρο και συντηρούνται εν πολλοίς από τα έσοδα του ποδοσφαιρικού- ενδεχόμενο επεισοδίου. Να αναλογιστεί αν και με ποιον τρόπο μπορεί να συγκρατήσει ακόμα και τον διπλανό του, ο οποίος (δικαιολογημένα) μπορεί να βράζει και να είναι έτοιμος να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο.

«Στηρίζω τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο», δεν θα πει απλώς «τον ακολουθώ σε όλα τα ματς και δημιουργώ εντυπωσιακές κερκίδες». Πάνω απ’ όλα σημαίνει πως «τον προστατεύω». Ακόμα, αν χρειαστεί, και από τον ίδιο μου τον εαυτό! 

Η Λεωφόρος είναι το σπίτι μας. Και το σπίτι μας το προστατεύουμε!

ΠανΑθηναίος

Last modified on Friday, 20 November 2015 19:45
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT