02October2022

Home Green Corner ΕΜΕΙΣ σώζουμε τον Στίβο
Tuesday, 15 September 2015 12:51

ΕΜΕΙΣ σώζουμε τον Στίβο

Το τηλεπαιχνίδι ξεκινάει και ο παρουσιαστής κάνει τις καθιερωμένες ερωτήσεις γνωριμίας του με τους παίκτες...

- Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;
- Παίζω ποδόσφαιρο.
- Εσύ;
- Παίζω μπάσκετ.
- Εσύ;
- Παίζω μπιλιάρδο και λίγο τέννις.
- Κι εσύ;
- Aγωνίζομαι. ΚΑΝΩ στίβο...

Ο στίβος, ή κλασικός αθλητισμός όπως αρέσκονται να τον λένε οι παλαιότεροι, δεν είναι παιχνίδι. Έχετε ακούσει ποτέ να λένε «παίζω στίβο»; Προφανώς και όχι.


Ο στίβος είναι αγώνας, είναι μάχη. Καθημερινή μάχη απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό κι απέναντι στο χρόνο και στις διαστάσεις. Μια τέτοια μάχη δίνουν εδώ και λίγο καιρό οι υπεύθυνοι του πιο ιστορικού τμήματος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου για να ξυπνήσουν τον «κοιμώμενο γίγαντα» του ελληνικού αθλητισμού.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, και δεδομένων πάντα των συνθηκών που επικρατούν, γίνεται εξαιρετική δουλειά σε όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Άλλα έχουν πραγματοποιήσει αλματώδη πρόοδο με συνεχείς κατακτήσεις μεταλλίων ενώ άλλα έχουν αναδειχθεί και πρωταθλητές Ελλάδας. Ο στίβος όμως βρισκόταν σε ένα μόνιμο τέλμα και οι αθλητές που τον στελέχωναν ήταν πλέον ελάχιστοι.

Το 2014 ο άλλοτε κραταιός Παναθηναϊκός βρέθηκε στην διόλου τιμητική 97η θέση της αξιολόγησης του ΣΕΓΑΣ, χαμηλότερα από σωματεία όπως Αθλοκίνηση Μυτιλήνης, Γ.Σ. Δεσκάτης, Ν.Ο. Ζαχάρως, Γ.Σ. Τα Λύκαια, Α.Σ. Δοξάτου Δράμας κ.α... Από το 1965 όταν καταρτίστηκε για πρώτη φορά ο πίνακας ετήσιας συλλογικής δραστηριότητας από τον ΣΕΓΑΣ (πρόκειται για συνολική βαθμολογία, η οποία υπολογίζεται με βάση τη συνολική αγωνιστική δραστηριότητα του συλλόγου σε όλες τις διοργανώσεις όλων των ηλικιών) ο Παναθηναϊκός ήταν για σειρά ετών σταθερά πρώτος ενώ στη συνολική ιστορία των ετήσιων αξιολογήσεων μόνο ο Πανελλήνιος έχει περισσότερες πρώτες θέσεις. Για την ιστορία, ο πρωταθλητής των τελευταίων ετών Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας.

stivos2

Η πενιχρή παρουσία του Τριφυλλιού στα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών και η αδιάκοπη πτώση της αθλητικής του δραστηριότητας τόνιζαν το πρόβλημα της έλλειψης παραγόντων οι οποίοι πρωτίστως θα ενδιαφέρονταν, στη συνέχεια θα έσκυβαν πάνω από το πρόβλημα και τελικώς θα δραστηριοποιούνταν για να σώσουν το τμήμα, επαναφέροντας το σε βάθος χρόνου στη θέση που του ανήκει. Η έλλειψη οικονομικών πόρων ήταν δεδομένη αλλά το πρόβλημα αυτό ήταν δευτερεύον. Πρωτεύον ζήτημα ήταν να βρεθεί ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε τις τύχες του πολύπαθου αυτού τμήματος. Ο Παναθηναϊκός, πληρώνοντας ολιγωρίες προηγούμενων διοικήσεών του, έπρεπε πλέον να αυτοσχεδιάσει. Να αναζητήσει τον άνθρωπο αυτόν μέσα από την τεράστια δεξαμενή οπαδών που διαθέτει. Άλλη λύση δεν υπήρχε...

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βγάλει άσο από το μανίκι. Και τελικά, θα βγάλει... ρήγα! Κι ο άνθρωπος αυτός θα βρεθεί. Ένας «άρρωστος» και συνάμα ανιδιοτελής παναθηναϊκός, με πολλά οπαδικά χιλιόμετρα στο προσωπικό του κοντέρ, με καταπράσινο αίμα αλλά και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που επωμίζεται. Το όνομα του: Δημήτρης Ρήγας.

«Τα παιδιά στην κερκίδα είναι η μόνη σου ελπίδα». Κάτι ήξερε ο Πορτοκάλογλου...

Συνεπικουρούμενος από έναν άλλον καλό παναθηναϊκό, τον Θοδωρή τον Βρέκο και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου Ηλία Μιχαλαριά και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Καρανάσο, ο Δημήτρης είναι ο άνθρωπος που εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεχάσει τι πάει να πει προσωπική ζωή και τρέχει ολημερίς κι ολονυκτίς για να καλύψει την όποια ανάγκη του τμήματος. Ευτυχώς γνωρίζει από τρέξιμο κι αντοχή, αφού μιλάμε για ερασιτέχνη μαραθωνοδρόμο!

Ο άνθρωπος λοιπόν βρέθηκε. Με τα χρήματα όμως τι γίνεται;

Από την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία ενός άλλου γνωστού της πράσινης κερκίδας, του GREEN από το forum των πρώην Green Web Fans (νυν http://www.panathinaikosforum.com/) έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης του τμήματος για να ευοδωθεί το μεταγραφικό πλάνο που έχουν ήδη καταστρώσει οι άνθρωποι του Τριφυλλιού. Και μέχρι στιγμής είναι συγκλονιστική η ανταπόκριση του κόσμου. Τα περίπου 3.300 ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί για τον σκοπό αυτό είναι ικανοποιητικότατα και σαφώς βοηθούν το έργο των διοικούντων, χρειάζεται όμως το κάτι παραπάνω. Άλλωστε, ο στόχος του Παναθηναϊκού δεν είναι η επιβίωση αυτή καθαυτή αλλά ο πρωταθλητισμός. Κι αυτός είναι ο μεγάλος στόχος που έχει τεθεί. Γιατί μιλάμε για τον Παναθηναϊκό. Δε φτάνει μόνο η παρουσία στους αγώνες, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις τύχες του τμήματος επιζητούν την όσο το δυνατόν συντομότερη διεκδίκηση τίτλων, ακόμα και μέσα στο 2016, στα πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου και ανοικτού/κλειστού στίβου. Τι λέτε; Δεν αξίζει να στερηθούμε έναν καφέ ή μία έξοδο σε εστιατόριο για να τους βοηθήσουμε; Η Ιστορία μας το απαιτεί...

Ο Παναθηναϊκός είναι συνώνυμο του στίβου. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι ίδιοι οι ιδρυτές του υπήρξαν αθλητές στίβου. Επίσης, είναι το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε μετά το ποδοσφαιρικό και η αιτία που στο «Ποδοσφαιρικός Όμιλος» προστέθηκε το «Αγωνιστικός» (και το οποίο στην πορεία μετεξελίχθηκε στο σημερινό «Αθλητικός»). Πρόκειται ακόμα, για το τμήμα με τους περισσότερους κερδισμένους τίτλους από κάθε άλλο ανάμεσα στα τμήματα του Συλλόγου του Μεγάλου.

stivos3Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ, γιατί από εκείνον προέρχονται όλα τα αθλήματα. Και ο Παναθηναϊκός είναι ο βασιλιάς του στίβου. Γιατί αν και ανέκαθεν «άστεγος» πάντοτε ήταν πρωταγωνιστής. Γιατί τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 κατάφερε να «μπει στο μάτι» των δύο παραδοσιακών σωματείων στίβου της χώρας, του Πανελλήνιου και του Εθνικού Αθηνών, που είχαν την τύχη να διαθέτουν δικά τους γυμναστήρια. Μέχρι και το βαθμολογικό σύστημα χρειάστηκε να αλλάξει το 1933 για να μην κατακτά άλλους τίτλους ο Παναθηναϊκός. Έμελλε όμως, οι αθλητές με την πράσινη φανέλα και το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς να κυριαρχήσουν για πολλές δεκαετίες. Οι δρόμοι και τα στάδια πρασίνιζαν κάθε βδομάδα. Όσο ο στίβος ήταν το δημοφιλέστερο των αθλημάτων, μαζί με το ποδόσφαιρο, και φιλοξενούταν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, ο Παναθηναϊκός κρατούσε τα σκήπτρα. Μέχρι που το ενδιαφέρον ατόνησε. Και η έλλειψη γυμναστηρίου άρχισε να γίνεται εμφανής. Όπως εμφανής άρχισε να γίνεται η απουσία παναθηναϊκών παραγόντων που αγαπούσαν τον στίβο. Μέχρι που ο Παναθηναϊκός άρχισε να «τρώει» τα παιδιά του. Κι η κάθε ελπίδα ανάκαμψης πνιγόταν στη θάλασσα των εκατομμυρίων του Γλου και του Κυριακού. Και το Τριφύλλι άρχισε να μαραίνεται. Και να μην τρέχει γρήγορα όπως ο Γεωργόπουλος. Να μην πηδάει ψηλά όπως ο Παπανικολάου. Να μην είναι ανθεκτικό όπως ο Ζαχαρόπουλος. Να μη βαδίζει σε καλό δρόμο όπως οι Άρης και Χρήστος Καραγεώργος...

...«Μα κάτι άλλαξε από χθες» (Ξανά ο Πορτοκάλογλου)

Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ εξαρτάται ΜΟΝΟ από εσένα, φίλε οπαδέ. Δεν υπάρχουν πλέον τα «ντοπέ» εκατομμύρια των αντίπαλων σωματείων. Υπάρχει μόνο η αγάπη των οπαδών και η συνεισφορά στο σωματείο. Αυτή είναι η καλύτερη ντόπα. Την οποία κανένα αντι-ντόπινγκ κοντρόλ δεν μπορεί να ανακαλύψει. Γιατί βρίσκεται στην ψυχή.

Παναθηναϊκός θα πει «ψυχή». Στίβος θα πει «μάχη». Παναθηναϊκός και Στίβος θα πουν «μαχητική ψυχή»!

ΕΜΕΙΣ ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΙΒΟ!

* Για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συνεισφέρει και να στηρίξει το τμήμα, έχουν ήδη δημοσιευθεί στο διαδίκτυο οι λογαριασμοί τραπέζης που έχουν ανοιχθεί για τον σκοπό αυτό. Επίσης, όποιος το επιθυμεί μπορεί να βοηθήσει οικονομικά και μέσω Paypal στoν λογαριασμό This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. 

* Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον έφορο του τμήματος Δημήτρη Ρήγα στο e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 Ar1stot3lis

 

Last modified on Wednesday, 16 September 2015 10:15
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT