13August2020

Home Green Corner Ο Παναθηναϊκός σε κάνει καλύτερο άνθρωπο
Thursday, 09 April 2015 12:17

Ο Παναθηναϊκός σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

«Ο Παναθηναϊκός σε κάνει καλύτερο άνθρωπο». Αυτή την κουβέντα άκουσα από έναν καλό φίλο, αδερφό Παναθηναϊκό και ταγμένο στρατιώτη του Τριφυλλιού πριν από λίγους μήνες.

Ήταν μία έκφραση που μου έμεινε και «ταλαιπώρησε» το μυαλό μου για καιρό. Προσπάθησα να καταλάβω τι σημαίνει. Να δω αν ισχύει και εφόσον ισχύει, γιατί συμβαίνει αυτό.

Αρχικά έφερα στο νου μου διάφορες καταστάσεις από στιγμές της καθημερινότητάς μου, όπου βρισκόμουν χαμένος μεταξύ δύσκολων επιλογών. Υπήρχε ο εύκολος δρόμος και ο δύσκολος. Κι ενώ για πολύ κόσμο η επιλογή θα ήταν απλή, εμένα πάντα κάτι με «φρέναρε». Μου φώναζε βροντερά στο αυτί «Όχι! Δεν είναι ηθικό!».

Δεν ευλογώ τα γένια μου. Δεν είμαι του παρθεναγωγείου, ούτε υποστηρίζω ότι δεν κουβαλάω αμαρτίες στην πλάτη μου. Όμως παρατήρησα ότι πάντα μεταξύ μίας ηθικής αλλά δύσκολης επιλογής και μιας εύκολης αλλά ανήθικης, πάντα διάλεγα το πρώτο.

Δεν μου αρκούσε όμως για να θεωρήσω ως δεδομένο ότι λόγω Παναθηναϊκού συνέβαινε αυτό. Κι έτσι κοίταξα στον «πράσινο» περίγυρό μου να δω τι συμβαίνει.

Με έκπληξη διαπίστωσα μία παρόμοια κατάσταση. Άνθρωποι με καθημερινή και διαρκή ενασχόληση με τα δρώμενα του Παναθηναϊκού, στις δύσκολες επιλογές και στις χαμένες σε σκέψεις στιγμές, πάντα επέλεγαν το ηθικό. Και συζητάμε πάντα για επιλογές που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Είναι φοβερό το πόσο εύκολα θα μπορούσαν να βάλουν το δάχτυλό τους στο μέλι και να ζήσουν πολύ πιο άνετα, αλλά διάλεξαν να μείνουν σταθεροί στις αξίες τους και να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία με το κεφάλι ψηλά.

Πώς θα μπορούσε σκέφτηκα να συμβαίνει αυτό; Και κυρίως, γιατί;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένας Σύλλογος που πρεσβεύει το ήθος, τις αξίες, τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Τις αρχές αυτές που πήρε από τους εραστές του ωραίου που τον γέννησαν, του έδωσαν όραμα και τον έκαναν αυτό που είναι. Αυτά τουλάχιστον ίσχυαν σε κάποιες άλλες, πιο ρομαντικές εποχές, όπου οι άνθρωποι ήταν πιο ανθρώπινοι και η κοινωνία αγαπούσε το ωραίο. Σήμερα όμως;

Κι όμως σήμερα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο! Και μπορεί να υπήρχε μπροστά στα μάτια μου τόσα χρόνια, αλλά ποτέ δεν το είχα δει συνολικά. Γιατί απλούστατα αυτή γίνεται η φύση σου. Αυτό ήταν ένα από τα πιο ισχυρά συμπεράσματα της έως τώρα ζωής μου.

Πάντα λέγαμε ότι διαφέραμε από τους άλλους ως Παναθηναϊκοί. Δεν διαφέραμε όμως μόνο επειδή κάναμε καλύτερες κερκίδες και όλα τα σχετικά. Διαφέραμε γιατί αυτή είναι η φύση του Παναθηναϊκού και κάνοντας μία συνειδητή επιλογή να τον ακολουθείς και να τον αγαπάς ανιδιοτελώς, υιοθετούσες αυτόματα και αυτά για τα οποία στέκεται!

Και σταδιακά σε επηρέαζε αυτό. Με εμφανή την προδιάθεση, έπαιρνες έμπνευση και γέμιζες δύναμη. Και οι επιλογές ξαφνικά φαίνονταν πιο απλές. Και δεν σε ένοιαζαν η ταλαιπωρία, ή οι όποιες δυσκολίες. Γιατί αυτό απλά ήσουν.

Ο Παναθηναϊκός σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είναι μία κουβέντα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Υ.Γ. Τα παιδιά στα οποία αναφέρομαι παραπάνω δραστηριοποιούνται στον οργανωμένο χώρο –ναι αυτόν τον χώρο με τους κακούς οπαδούς που... «φταίνε για όλα»–. Τους οπαδούς, οι οποίοι ζουν σε καθημερινή βάση τη δική τους Μεγάλη Εβδομάδα, επειδή μερίδα του αθλητικού Τύπου τους «σταυρώνει» σε κάθε ευκαιρία. Όπως «σταυρώνουν» κάθε τι υγιές στον Παναθηναϊκό, για έναν και μόνο λόγο: γιατί βλέπουν και τρέμουν την «πράσινη» Ανάσταση που πλησιάζει.

Είναι τιμή μου που στέκομαι δίπλα σε αυτά τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων «τρέχουν» τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Και μπορεί να σταθεί ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί δίπλα τους, με μία απλή εγγραφή των 60 ευρώ στον μεγαλύτερο αθλητικό Σύλλογο της χώρας. Αλλά και με την όποια ηθική και υλική βοήθεια μπορεί να προσφέρει γενικότερα. Ιερό καθήκον και τιμή όλων μας!

 

Σουηδός

Last modified on Monday, 11 May 2015 06:25
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT