07August2020

Home Green Corner Όχι στην απαξίωση του μεγάλου Συλλόγου!
Wednesday, 08 April 2015 13:21

Όχι στην απαξίωση του μεγάλου Συλλόγου!

Πριν από πολλά χρόνια, κάπου στο 1998 πρέπει να ήταν, σε ένα περιοδικό συνδέσμου του Παναθηναϊκού, είχε κυκλοφορήσει ένα θαυμάσιο κείμενο με τίτλο «Δεν είμαστε βάζελοι». Σε αρκετούς χώρους μέσα στον Παναθηναϊκό είχε κοπεί η χρήση της λέξης «βάζελος» και την αλλαγή την έβλεπαν, ίσως χωρίς να το καταλαβαίνουν, και οι απλοί φίλαθλοι.

Δηλαδή κόπηκαν τα συνθήματα της μορφής «ο πιο καλός ο βάζελος στο Ισραήλ θα πάει» και «ο ψυχίατρος» θα γίνει «πράσινος» πλέον και όχι «βάζελος». Και αυτή θα πρέπει να είναι η γενική νοοτροπία των αυτοαποκαλούμενων «βάζελων» γιατί όπως έθεσε το τότε κείμενο, δεν είμαστε οπαδοί του βαζελιακού αλλά του Παναθηναϊκού. Της ομάδας όλης της Αθήνας και όχι μόνο. Δεν είναι όμως σκοπός μου να θέσω αυτό το ζήτημα, απλά αναζητούσα ένα παράδειγμα για να προλογίσω αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Ο Θουκυδίδης είχε γράψει, σε ελεύθερη μετάφραση, πως «για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων». Χωρίς φυσικά να θέλω να εννοήσω πως είμαστε σε κατάτασταση «εμφυλίου» ή οτιδήποτε τέτοιο, όπως στην εποχή που αναφέρεται ο ιστορικός, αλλά ως φράση μόνο ταιριάζει στη νοοτροπία που βλέπω γύρω μου πάνω στο θέμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Γιατι; Πολύ απλά γιατί χάθηκε αυτός ο όρος. Που πήγε; Ακούει ο άλλος Παναθηναϊκός και αυτομάτως πάει το μυαλό του σε ποδόσφαιρο και καλαθοσφαίριση. ΠΑΕ και ΚΑΕ. Δε λεω, Παναθηναϊκός είναι κι αυτά προφανώς και για τη μερίδα του λέοντος είναι ο λόγος που υπάρχουν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ξεχνάμε όμως κάτι. Παναθηναϊκός είναι Σύλλογος μεγάλος. Πρωταθλητής Σ' ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ. Το τραγουδάμε κάθε φορά που πάμε στο γήπεδο, άλλοι το ακούμε κάθε φορά που χτυπάει το κινητό μας, άλλοι απλά το ακούμε στον ελεύθερο μας χρόνο γιατί μας δίνει χαρά, άλλοι για διαφορετικούς λόγους. Σύλλογος μεγάλος δεν είναι μόνο τα τμήματα του ποδοσφαίρου και της ανδρικής καλαθοσφαίρισης. Είναι το σύνολο των τμημάτων που αγωνίζονται με σήμα το Τριφύλλι και με όνομα το Παναθηναϊκός Αθλητικός 'Ομιλος. Είναι οι τίτλοι από τα πλέον άσημα τμήματα του Συλλόγου που μας έχουν χαρίσει χιλιάδες τίτλους σε κάθε επίπεδο. Αυτό το “Π.Α.Ο.” που φωνάζουμε στο γήπεδο. Π.Α.Ο.!

Από την άλλη έχεις τον όρο “Ερασιτέχνης”. Και άντε τώρα να μυήσεις ένα παιδάκι που με καμάρι φωνάζει Π.Α.Ο. ότι αυτό που επικράτησε να ονομάζεται Ερασιτέχνης = Π.Α.Ο. Ο επαγγελματισμός του αθλητισμού έχει φέρει την απόλυτη απαξίωση προς τμήματα που ανέκαθεν αγαπούσε ο κόσμος του Παναθηναϊκού και η αθλητική δημοσιογραφία έχει καταφέρει να βάλει όλο τον φίλαθλο κόσμο στο τρυπάκι του επαγγελματισμού. Προφανώς δεν αναφέρομαι στον κόσμο του Παναθηναϊκού, κυρίως προερχόμενο από τη Θύρα 13 που γεμίζει εδώ και χρόνια όλα τα γήπεδα στους αγώνες των μη επαγγελματικών τμημάτων και έχει παρουσία ακόμη και σε εφηβικές διοργανώσεις εντός και εκτός Αθηνών. Οι δημοσιογράφοι με τις αθλητικές εφημερίδες και τα αθλητικά ραδιόφωνα έχουν καταφέρει να υπνωτίσουν αυτό που λέμε το “φίλαθλο κοινό” και η ενασχόληση να είναι μόνο για ποδόσφαιρο και μπάσκετ, με ελάχιστο σχολιασμό για αυτά που οι ίδιοι λένε – και μετέφεραν στον κόσμο σαν νοοτροπία – ως δευτερεύοντα αθλήματα.

Τι κι αν στο γυναικείο πόλο πχ η Ελλάδα μετράει δύο παγκόσμιους τίτλους που ούτε το ανδρικό μπάσκετ δεν έχει. Με το ζόρι πρέπει να μιλάμε για το ποδόσφαιρο 20 ώρες την ημέρα, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πόσο σάπιο είναι, και να αναλωνόμαστε σε προπονητικές αναλύσεις –χωρίς να έχει τις γνώσεις ο μέσος φίλαθλος αλλά ούτε και ο μέσος δημοσιογράφος– σε συστήματα και τακτικές –που, επίσης, δεν κατέχουν οι μέσος φίλαθλος και δημοσιογράφος– και να δημιουργούμε κλίμα αντίθετο προς τον αθλητισμό. Και όλα αυτά να γίνονται για να μην λένε τα αθλητικά ΜΜΕ την αλήθεια για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα. Ερασιτέχνης λοιπόν. «Σιγά μην ασχοληθώ με τον Ερασιτέχνη». Αυτό έχουν περάσει. Έχουν καταφέρει τον κόσμο, όχι μόνο του Παναθηναϊκού, να θεωρεί κατάντια, ναι, κατάντια (το έζησα κι αυτό) να σχολιάζει, να ασχολείται ή να πηγαίνει σε τμήμα που δεν έχει προβολή από τα ΜΜΕ. Και να κοροϊδεύει τα ελάχιστα ΜΜΕ –γιατί υπάρχουν και αυτά και μπράβο του – που έχουν ως σκοπό την προώθηση τέτοιων αθλημάτων. Αυτό ίσως και να οφείλεται στην γενική παρακμή της κοινωνίας...

Το μεγαλείο του Συλλόγου που υποστηρίζουμε βρίσκεται στην αστείρευτη αγάπη των παιδιών του Ομίλου. Περάστε μια βόλτα από τα “μικρά” τμήματα να δείτε πόσο αγαπάνε τα παιδιά αυτό που κάνουνε. Φωλιές Παναθηναϊκών, μικρών και μεγάλων. Ρωτήστε τους σε ποιο Σύλλογο αγωνίζονται. Με μια λέξη θα σας πουν, Παναθηναϊκός! Αυτό που αγαπάμε όλοι μας. Ούτε Ερασιτέχνης ούτε “μικρό” άθλημα ούτε “δευτερεύον” ούτε τίποτα. Απλά Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος!

Ακόμη κι όσοι δεν έχουν άμεση επαφή με τα ερασιτεχνικά τμήματα, είμαι σίγουρος πως, όπως κι εγώ, όταν ακόμη διάβαζα εφημερίδες και έψαχνα πίσω πίσω να βρω τα ατομικά αθλήματα, να βρω ονόματα που δεν είχαν καμμία αναγνωρισιμότητα στην ευρεία μάζα για να δω δίπλα σε μια παρένθεση ένα (Π.Α.Ο.) και να χαμογελάσει το χειλάκι μου αν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις. Κι ας ξεχνούσαμε μέσα στα επόμενα 20 λεπτά το όνομα του αθλητή που τιμήθηκε φορώντας το τριφύλλι στο στήθος. Κάποιες φορές με έπιανε η συγκίνηση μόνο στο κοίταγμα του (Π.Α.Ο.), μια χαρά που σε ένα ακόμα τμήμα εκπροσωπείται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Όχι ο βαζελιακός ούτε ο Ερασιτέχνης.

Βλέποντας πόσο καλά πάει η συνταγή της καινούριας διοίκησης και μετά τις τελευταίες επιτυχίες σε τμήματα όπως σκοποβολή και πάλη, αν ακόμα υπάρχει κόσμος που διαβάζει αθλητικές εφημερίδες και κοιτάει πίσω πίσω στις κρυμμένες ειδήσεις, είμαι σίγουρος πως το Παναθηναϊκός Α.Ο. θα το βλέπει όλο και πιο συχνά. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση της τωρινής διοίκησης. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και κυρίως αγάπη. Αγάπη στον Παναθηναϊκό σαν σύνολο. Αγάπη στον μεγάλο Σύλλογο, για να τον κάνουμε μεγαλύτερο.

Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε σε αυτή την ιστοσελίδα ένα άρθρο με δηλώσεις ιστορικών γιγάντων του Συλλόγου. Θα κρατήσω την ουσία και θα αναφέρω πολύ απλά ότι πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη στον Όμιλο για να «εκπληρώσει τον προορισμόν του», δηλαδή να γίνει παναθλητικό σωματείο και να τραγουδάμε όλοι μαζί ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ Σ' ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ ΠΑΝΤΟΤΙΝΕ. Για να γελάει το χειλάκι μας με το «1η θέση, ο χ αθλητής ή η ψ αθλήτρια (Π.Α.Ο.)». Γιατί ο Παναθηναϊκός Α.Ο. είναι όλα τα τμήματα, όχι μόνο αυτά που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ, ούτε μόνο τα τμήματα από τα αθλήματα που αρέσουν σε εμας.

Δεν μπορεί να μας αρέσουν όλα τα αθλήματα σε όλους, αλλά το κοινό είναι ένα. Π.Α.Ο. Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Και μας έχει ανάγκη όλους. Να τον αγαπήσουμε όπως πραγματικά του αξίζει. Με την παρουσία μας σε κάθε αθλητική εκδήλωση. Με το να φέρνουμε φίλους μας πιο κοντά στον Σύλλογο. Με την συμμετοχή μας στα τμήματα που μας ενδιαφέρουν. Με την οικονομική μας συνεισφορά, όσο αντέχει η τσέπη μας φυσικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Με την εγγραφή μας στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Να το λέμε με καμάρι: Είμαι μέλος του Π.Α.Ο.! Να μάθουμε δηλαδή να δίνουμε και όχι μόνο να παίρνουμε. Να μάθουμε να μην ασχολούμαστε με το τι λέει ο καθένας για την ανιδιοτελή αγάπη προς τον Σύλλογο, αλλά να τον μυήσουμε να πράξει το ίδιο. Γιατί όπως είχε αναφερθεί και η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πριν 1-2 χρόνια, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Όπως η μάνα στην αλληγορική ιστορία του Σολομώντα, έτσι κι εμείς πρέπει να βλέπουμε τον Π.Α.Ο. σαν το παιδί μας και να μην χαρίζουμε ούτε κομμάτι και να στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια γιγάντωσής του.

Αγκαλιάστε τον λοιπόν. Αγκαλιάστε τον έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να γελάμε εμείς εις βάρος των υπολοίπων και να θεωρείται “κατάντια” το να μην είναι κάποιος ενεργό μέλος του Π.Α.Ο. Όχι επειδή μας το επέβαλαν, αλλά επειδή δείχνουμε πως αγαπάμε τον Σύλλογο και τον θέλουμε μεγάλο. Γιατί πολύ απλά ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ.

Χρέος και καθήκον μας να τον μεγαλώσουμε αν θέλουμε να λεγόμαστε Παναθηναϊκοί, άξιοι συνεχιστές της ιδέας του Γιώργου Καλαφάτη, του Απόστολου Νικολαϊδη, του Μιχάλη Παπάζογλου και όσων άλλων επώνυμων κι ανώνυμων έχουν κάνει τα μέγιστα για να λέμε με υπερηφάνεια πως είμαστε οπαδοί του Παναθηναϊκού!

Υ.Γ. Τρόποι να αλλάξουμε όλοι μαζί προς το καλύτερο υπάρχουν πολλοί. Για αρχή, ας μπει γερά το νόημα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στις καρδιές όλων των φίλαθλων του. Να μην αφήνουμε το λεξιλόγιο να απαξιώνει τον Σύλλογο που αγαπάμε. Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος! Τρεις λέξεις που προκαλούν δέος...

Υ.Γ2. Η εγγραφή/συνδρομή στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο είναι μόλις 60 ευρώ για 12 μήνες. 5 ευρώ τον μήνα. 1,10 ευρώ την εβδομάδα. 0,16 ευρώ την ημέρα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες για όλους, για κάποιους λιγότερο, για κάποιους απαγορευτικές για περιττά έξοδα, αλλά δεν ζητάει πολλά ο Σύλλογος. Δυο τσιγάρα λιγότερα, ένα καφέ λιγότερο...

Υ.Γ3. Κάποιοι, όπως εγώ και φυσικά τα παιδιά που απαρτίζουν τους PanathinaikosSupportersAbroad είμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Αυτό ισχύει και για πολλούς εν Ελλάδι φίλους του Συλλόγου. Η εγγραφή στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο πρέπει να αποτελεί ηθικό καθήκον για μας, ειδικά για όσους είμαστε στο εξωτερικό. Αγάπαμε τον Παναθηναϊκό παρά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν. Ας δείξουμε την αγάπη μας για άλλη μια φορά, ώστε να δυναμώσουμε τον Όμιλο. Να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τις χαρές που μας δίνει ο Σύλλογος, αλλά να ανταποδώσουμε κι εμείς.

 

Λονδρέζος

Last modified on Monday, 11 May 2015 06:24
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT