02October2022

Home Γνωρίζατε ότι...

Banner2Andreas Oikonomou Gnwrizate oti


Εκεί που οι επαναστάτες γίνονται ρομαντικοί˙ εκεί όπου οι καινοτόμοι οραματίζονται˙ εκεί που τα ανήσυχα πνεύματα μάχονται και δημιουργούν. Εκεί, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στον αριθμό 160, καμαρώνει περήφανο ένα γήπεδο, έμπλεο συναισθημάτων και αναμνήσεων ασυμβίβαστων ψυχών. Είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού που στέκεται όρθιο, μέσα σε μία Αθήνα καταθλιπτική. Η Λεωφόρος καθρεπτίζει στους πολίτες τις λύσεις των προβλημάτων τους. «Αντιδράστε!», φωνάζει από μακριά, όμως οι περισσότεροι την προσπερνούν. Ρίχνουν μία κλεφτή ματιά στη γήπεδο της Αντίστασης και μετά, βυθίζονται ξανά στη μιζέρια της καθημερινότητάς τους.

Του Ανδρέα Οικονόμου

Η Λεωφόρος δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό γήπεδο. Είναι κιβωτός αναμνήσεων ανθρώπων που ενώ ζούσαν στο παρελθόν, πατούσαν στο μέλλον. Γιατί ήταν οραματιστές. Η Λεωφόρος είναι ένα καράβι που ταλαντεύεται στα κύματα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Είναι ένα καράβι φορτωμένο θύμησες ποδοσφαιριστών, αλλά και ποιητών˙ αθλητών μα και λογοτεχνών˙ ζωγράφων, τραγουδιστών, μουσουργών˙ μαθητών και δασκάλων˙ επιφανών ανδρών και γυναικών, όμως και περιθωριακών φιγούρων. Η Λεωφόρος δεν κάνει διακρίσεις στους επιβάτες του καταστρώματός της. Πρόκειται για φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους ανθρώπους, που όμως τους ενώνει κάτι πολύ ισχυρό: είναι ο παλμός της αντίδρασης που χτυπάει στην καρδιά τους.

Η Λεωφόρος, για να γίνει γήπεδο, ποτίστηκε με τον ιδρώτα και το αίμα ασυμβίβαστων και ακαταμάχητα δυναμικών ανθρώπων. Επαναστατών –σε εποχές που δεν σήκωναν επαναστάσεις–, οι οποίοι άφησαν στα τσιμέντα της το αποτύπωμά τους. Και είναι τόσο έντονο αυτό το αποτύπωμα, τόσο ευδιάκριτο και μεταφυσικά έμψυχο, που το γήπεδο μαγνητίζει κοντά του κάθε αντιδραστική φυσιογνωμία. Τους προσελκύει στο κατάστρωμά της και αυτοί μεθυσμένοι από το νέκταρ του παρελθόντος, μαστουρωμένοι απ' «το πιο σκληρό ναρκωτικό» ανεβαίνουν και, για πρώτη φορά στη ζωή τους, βιώνουν αυτό που «δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν το ζεις».

Read more...

Με αφορμή τον –προ λίγων ημερών– θάνατο του Τζακ Νικολαΐδη, το paoabroad.com και ο Ανδρέας Οικονόμου καταγράφουν για πρώτη φορά το βιογραφικό του σπουδαίου παναθηναϊκού ηγέτη.

Ο Ιάκωβος (Τζακ) - Πάρις Νικολαΐδης ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια το 1925. Πατέρας του είναι ο Νικόλαος Νικολαΐδης, αρχιτέκτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Θείος του (αδελφός του Νικολάου) ο Απόστολος Νικολαΐδης. Την εποχή που γεννάται ο Ιάκωβος, ο θείος του ολοκληρώνει την αθλητική του σταδιοδρομία και κάνει τα πρώτα του βήματα στην «πράσινη» διοίκηση. Συνεπώς, γίνονται κατανοητές στον οποιοδήποτε οι παναθηναϊκές αρχές και αξίες με τις οποίες εμποτίζεται ο Ιάκωβος.

Το μπάσκετ στα χρόνια του πολέμου

Αδελφός του Ιάκωβου είναι ο Γιώργος Νικολαΐδης. Οι δύο τους εγγράφονται στη Νήαρ Ήστ και παίζουν για πρώτη τους φορά μπάσκετ σε ένα γηπεδάκι πίσω από τον λόφο του Αρδηττού. Αυτό συμβαίνει το 1941, στα χρόνια της Κατοχής. Παρά τις κακουχίες, η νεολαία βρίσκει το χρόνο και τη δύναμη και αθλείται. Οι αδελφοί Νικολαΐδη, μάλιστα, λαμβάνουν μέρος και σε ένα μίνι-πρωτάθλημα που διοργανώνεται.

Read more...

Page 1 of 11

                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT