02October2022

Home Σχετικά με εμάς ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο σκοπός μας
11 May 2013

O σκοπός μας

Όταν τον Φεβρουάριο του 1908 μια ομάδα οραματιστών φιλάθλων και αθλητών έδωσαν πνοή στο όνειρο τους, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα δημιουργούσαν έναν σύλλογο που η πορεία του θα ήταν συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου. Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών σύντομα απέκτησε ένα τεράστιο έρεισμα στην ελληνική κοινωνία και τον αθλητισμό, ο σύλλογος του Καλαφάτη γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε σε έναν πολυαθλητικό σύλλογο που με το πέρασμα των χρόνων δημιούργησε σχεδόν 30 αγωνιστικά τμήματα ενώ αναρίθμητοι αθλητές τίμησαν τα χρώματα και την φανέλα με το τριφύλλι κατακτώντας χιλιάδες ομαδικούς και ατομικούς τίτλους, δημιουργώντας ρεκόρ, συμμετέχοντας σε Βαλκανιάδες, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, τιμώντας τα ελληνικά χρώματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες .Το Γουέμπλεϋ, οι 7 διεθνείς κατακτήσεις του μπασκετικού τμήματος, καθώς και τα παγκόσμια ρεκόρ των Ιακώβου και Παπανικολάου ώθησαν το σύλλογο πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και ο σύλλογος έγινε ο PANATHINAIKOS των φιλάθλων όλου του κόσμου.

Θα αναρωτηθεί κανείς όμως τι είναι αυτό που κάνει τον Παναθηναϊκό να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συλλόγους. Η απάντηση είναι απλή: ο σύλλογος δεν περιορίστηκε μόνο στο αμιγώς αθλητικό του πρόσωπο, αλλά δημιούργησε πολιτισμό, πρωτοπόρησε στα κοινωνικά δρώμενα της πατρίδος μας σε δύσκολα χρόνια, έκανε διαλέξεις στη λέσχη του για την αθλητιατρική, για την υγεία, ο χορός του ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς, στο γήπεδο, παράλληλα με τις εγκαταστάσεις του, υπήρχαν δυο βιβλιοθήκες στη διάθεση των μελών του, στις επετείους του διοργάνωνε διαγωνισμούς ζωγραφικής, ποίησης κι έδινε υποτροφίες σε μαθητές και αθλητές που διέπρεπαν στην πνευματική ζωή του τόπου. 

Ειναι ευλογη ερωτηση πολλων προς τι η ευαισθητοποίηση με τα θέματα ενός συλλόγου όταν η χώρα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα…Για τους γνώστες της ιστορίας του συλλόγου, η απάντηση είναι απλή! Ο Παναθηναϊκός είναι ταυτισμένος με τα αγνά ιδεώδη, με τα ιδανικά του τόπου αυτού. Πώς θα μπορούσε να μην είναι, αφού στη διάρκεια της ιστορίας του το Τριφύλλι αποτέλεσε πηγή των μαχητών των Βαλκανικών Πολέμων, των προσφύγων Παπάζογλου και Νικολαΐδη, των εράνων για την ενίσχυση της χώρας κατά την περίοδο του πολέμου. Ήταν ο σύλλογος των μαχητών του Ιερού Λόχου και της Ταξιαρχίας Ρίμινι, ο σύλλογος του Βρεττού που σήκωσε την Ελληνική σημαία στο γήπεδο πριν ακόμα φύγουν οι γερμανοί κατακτητές από τη χώρα, ο σύλλογος που με περίσσιο θάρρος, με επιστολή του, ζήτησε την αμνηστία του κύπριου αγωνιστή Καραολή από τη βασίλισσα της Αγγλίας, το κλαμπ που απλόχερα προσέφερε τη βοήθεια του στην αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας τα χρόνια της φτώχειας στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, ο σύλλογος που ακόμα προσφέρει βοήθεια σε ιδρύματα και σε ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Για να παρουσιάσει αυτή την απόλυτα πετυχημένη πολυσχιδή δραστηριότητα, ο σύλλογος στηρίχτηκε στην προσφορά των μελών του και το πνεύμα άμιλλας και συνεργασίας που τους διέκρινε. Δεκάδες παράγοντες πέρασαν από τα κοινά του συλλόγου και όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητες τους προσέφεραν τα απαραίτητα για τη γιγάντωση του συλλόγου. Σήμερα μετά την επαγγελματοποίηση των τμημάτων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, ο σύλλογος πέρασε και εξακολουθεί να περνά δύσκολες στιγμές, κάποια τμήματα έκλεισαν, κάποια υπολειτουργούν, οι μεγάλοι ικανοί παράγοντες χαθήκαν από τη φυσική φθορά, οι παρωχημένες εγκαταστάσεις που τόσες πρωτοπορίες κατέγραψαν στο πέρασμα των χρόνων δεν αποτελούν πλέον θέλγητρο για την προσέλκυση νέων αθλητών, όμως σε πείσμα των καιρών ο σύλλογος είναι ακόμα εδώ, εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό, με περισσότερα από 15 βιβλία που γράφτηκαν ή γράφονται για την ιστορία του, εξακολουθεί να γεννά έντονα συναισθήματα, όπως συνέβη στο πρόσωπο του μικρού Ανδρέα από την Κύπρο, ο οποίος προτού φύγει από τη ζωή ζήτησε να δει τον Σωτήρη Νίνη, αθλητή του συλλόγου, γεννά πάθος και φλόγα για ζωή στη μορφή και τα λόγια του Πασχάλη Σταθελάκου, Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου ρέκορντμαν: «Είμαι Παναθηναϊκός και θα είμαι ό,τι κι αν συμβεί. Είμαι υπερήφανος για αυτό και θα είμαι πάντα. Άλλωστε ποιος είμαι εγώ; Ένας από τα τόσα εκατομμύρια Παναθηναϊκών». Το Τριφύλλι εξακολουθεί να είναι ο σύλλογος της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο με την παρουσία του, όπου του ζητηθεί.

Αυτός είναι ο μεγάλος σύλλογος που οραματίστηκε και δημιούργησαν ο Γ. Καλαφάτης και οι οραματιστές σύντροφοι του. Σήμερα εμείς καλούμαστε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ.

Για περισσότερα από 100 χρόνια, ο σύλλογος είχε την τύχη να έχει στους κόλπους του ανθρώπους ικανούς που με την προσφορά τους γιγάντωσαν το κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. 

Σήμερα η κίνησή μας έρχεται να σταθεί δίπλα στα ιδεώδη αυτά και να στηρίξει τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό στις δύσκολες στιγμές που διανύει. Σκοπός μας δεν είναι ο έρανος και η επαιτεία. Στόχος μας είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση για τα προβλήματα του συλλόγου, η ενίσχυση με υλική βοήθεια των λεγόμενων μικρών τμημάτων, η παραγωγή ιδεών για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που θα καταστήσουν αυτάρκη το σύλλογο και η δημιουργία ικανών ηγετών που θα οδηγήσουν τον όμιλο στη νέα του εκατονταετία.

«Ο Παναθηναϊκός αγαπητοί συνάδελφοι είναι μια μεγάλη οικογένεια πατριαρχική της οποίας τα μέλη διέπονται υπό μίας ειδικής νοοτροπίας , συνδέονται αλληλοεκτιμώνται, κινούνται και δρουν υπό λίαν ιδιότροπον σκέψιν. Ημείς οι οποίοι εζήσαμεν και ηνδρώθημεν επί μιαν τεσσαρακοντατίαν μέσα σ' αυτήν την περίεργον ατμόσφαιρα, αισθανόμεθα μιαν ενδόμυχον μεταξύ μας αγάπην, εκτίμησην , υποχρέωσιν.

Όλοι μας έχομεν την γνώμην και ακράδαντον πεποίθησι ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια θρησκεία νέα, μια ιδεολογία, μια πραγματικά μεγάλη ιδέα, που αποτελεί εν μέρος της ζωής μας, του βιου μας που θα ζει πάντα.

Τα μέλη, οι αθληταί, τα συμβούλια θα έρχονται, θα παρέρχονται και θ' αντιπαρέρχονται. Ο Παναθηναϊκός όμως θα παραμένει επί γενεάς γενεών στην αιωνιότητα».

Τα λογια του Γραμματέα του συλλόγου, Μιχάλη Παπάζογλου, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου το 1948, φαντάζουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε…Αποτελεί ιερό καθήκον και τιμή να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας και των αξιών που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός για να συνεχίσει ο όμιλος να μεγαλουργεί...                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT