26January2022

Home Στήλες Αλέξανδρος Κιτροέφ «Να καταλάβουμε όλοι τις έννοιες της Παναθηναϊκής Ιδέας»
02 April 2015

«Να καταλάβουμε όλοι τις έννοιες της Παναθηναϊκής Ιδέας»

Stiles1KitroeffΜεγάλωσα σε Παναθηναϊκή οικογένεια ακούγοντας ιστορίες του παππού μου Γιώργου Γιαννουλάτου για τον Παναθηναϊκό της εποχής πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο παππούς μου είχε καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, αλλά μεγάλωσε και έζησε όλη του την ζωή στην Αθήνα. Κι εργαζόταν στον Πειραιά, σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Ηταν ένας πράος, ήρεμος άνθρωπος αγαπητός σε όλους, ένας τζέντελμαν της παλιάς εποχής. Δεν είχε να πει κακιά κουβέντα για κανέναν. Εκτός από τον Ολυμπιακό. Οχι για τους Πειραιώτες, όχι για τους αθλητές που φορούσαν ερυθρόλευκα, αλλά για τους οπαδούς και συγκεκριμένα τους φανατισμένους που είχαν ένα σύνδρομο κατωτερότητας απέναντι στην Αθήνα, τον Παναθηναϊκό και αυτό που εκπροσωπούσε ο ιστορικός αυτός Σύλλογος.

Από τότε που άκουγα τις ιστορίες του μου γεννήθηκε η περιέργεια να μάθω τι σημαίνει «Παναθηναϊκός», τις αρχές και τις αξίες του και πως ξεχωρίζουν από αυτές άλλων συλλόγων. Οι ιστορίες αυτές ήταν οι πιο πολλές από άλλες εποχές, προπολεμικές π.χ. το Στάδιο Καραϊσκάκη το έλεγε πάντοτε «το Ποδηλατοδρόμιο» τα εκτός έδρας ταξίδια που θυμόταν είναι ιστορικά, όπως αυτό στη Θεσσαλονίκη το 1930 όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Αρη 4-1 αφού είχε διαλύσει τον Ολυμπιακό 8-2 την προηγούμενη αγωνιστική.

Ο παππούς μου θυμόταν τα ξύλα τις πέτρες και τα λαχανικά που πέταγαν οργισμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού απο τις γέφυρες του ηλεκτρικού όταν η αποστολή του Παναθηναϊκού, έχοντας επιστρέψει ατμοπλοϊκά στον Πειραιά, ανέβαινε προς Αθήνα με το τρένο.

Αλλά οι περισσότερες αναφορές του ήσαν για τους θεμέλιους λίθους του Συλλόγου, όπως η προσήλωση στο «ευ αγωνίζεσθαι» και η καλλιέργεια όλων των αθλημάτων. Ολα όσα συνέθεσαν και συνεχίζουν να συνθέτουν τις αρχές του Συλλόγου, ακόμη και την εποχή της επαγγελματικοποίησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όλες τις διαστρεβλώσεις που υπέφερε ο χώρος αυτός από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, από τους απογόνους όσων δεν μπορούσαν να χωνέψουν το 8-2 και τα έβαλαν με... το τρένο που ανέβαινε προς Ομόνοια.

Εξερεύνησα αυτό το θέμα σε ένα βιβλίο που δημοσίευσα εδώ και μερικά χρόνια, με τίτλο «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός! 100 Χρόνια Ελληνικής Ιστορίας». Το έγραψα ως φίλος του Παναθηναϊκού και ως καθηγητής ιστορίας που μελετά την ιστορική διαμόρφωση πολιτισμικών ταυτοτήτων από επαγγελματική σκοπιά στον ακαδημαϊκό χώρο. Το θέμα όμως δεν το εξάντλησα. Και από τότε έχουν εμφανισθεί αξιόλογες μελέτες και νέα στοιχεία που πλουτίζουν την ανάλυση του τι είναι να είσαι Παναθηναϊκός από το 1908 μέχρι σήμερα και πώς ο Παναθηναϊκός διαμόρφωσε και διαμορφώνει την πορεία του Ελληνικού αθλητισμού.

Θα ήθελα μέσα από αυτή τη στήλη να ξαναπιάσω το θέμα και να ανοίξω ένα κύκλο συζητήσεων για να καταλάβουμε όλοι τις έννοιες της Παναθηναϊκής Ιδέας. Και να τις προβάλλουμε, όχι μόνο ανάμεσα μας αλλά παραέξω, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται παραγματικά για το χθες και το σήμερα του ελληνικού αθλητισμού.More in this category: To 1908... »
                    
Help our cause keep the amateur divisions of Panathinaikos alive! All contributions are sent towards the amateur divisions of Panathinaikos!
Βοηθήστε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού. Όλες οι εισφορές αποδίδονται στο ολόκληρο στον Ερασιτέχνη!

CONNECT